Úvod Výrobcovia LG LG G3 vs LG G2: Oplatí sa upgrade, alebo treba počkať?

LG G3 vs LG G2: Oplatí sa upgrade, alebo treba počkať?

10

Zatiaľ čo sa minulý rok strhla vojna medzi Samsungom a HTC, LG koncom leta predstavil jeden z našich najobľúbenejších telefónov, LG G2.  Včera spoločnosť predstavila jeho pokračovanie vo forme LG G3, ktorý so sebou priniesol niekoľko vylepšení a preto je celkom na mieste opýtať sa, čo je nové a či sa oplatí investovať do horúcej novinky.

Pred tým, ako sa pustíme do samotného porovnania, resp. rozboru jednotlivých smartfónov si však nezabudnite prečítať naše články o novo predstavenej novinke, ako aj informácie o tom, kde sa dá kúpiť a za koľko.

Dobre, tak teraz už poďme na to. Na začiatok si porovnáme to základné, teda špecifikácie.

[table id=21 /]

 

Displej

Myslím, že s čistým svedomím môžeme tvrdiť, že väčšinu času pri používaní smartfónu sa pozeráte na jeho displej a LG G3 vám ponúkne jeden z najlepších na trhu. Jeho displej totiž ponúka rozlíšenie 2 560 x 1 440 pixelov, čo je celkovo takmer 3,7 miliónov pixelov. Jedná sa o agresívny prístup k trhu, keďže LG musel vylepšiť nie len displej, ale zároveň aj batériu, aby zvládla nápor toľkých pixelov. Počas prezentácie tvrdili, že rozdiel medzi Full HD a Quad HD je jasne viditeľný. Kým sa však nedostaneme k samotnému kusu na testovanie to potvrdiť nemôžeme. Ostrejší by mal byť s veľkou pravdepodobnosťou.

 

Výkon

Čo sa týka špecifikácií a čistého výkonu, medzi LG G3 a LG G2 veľký rozdiel nehľadajte. Dlho sa špekulovalo o tom, že G3 by mohol prísť s novým Snapdragon 805, no to sa nakoniec nevyplnilo a LG svoju novinku predstavil „len“ so Snapdragon 801, ktorého jadrá tikajú na 2.5GHz. LG okrem toho siahol aj na zaujímavú stratégiu, čo sa pamäte, či už vnútornej, alebo operačnej týka. 16GB verzia totiž prichádza s 2GB RAM, zatiaľ čo 32GB verzia ponúka už 3GB RAM. LG G3 je tak momentálne úplná špička vo výkone a nejaký čas sa to ešte nezmení.

 

Fotoaparát

Ak by sme mali zobrať do úvahy len číslo na papieri, fotoaparáty na LG G2 a LG G3 sú identické. Realita je však samozrejme iná. LG ako prvý výrobca vôbec vybavil svoj smartfón laserovým automatickým zaostrovaním a podľa prvých videí sa nejedná len o funkciu pre marketing. Laser na LG G3 funguje podobne ako pištoľ, ktorou policajti merajú rýchlosť automobilov. LG tvrdí, že ich novinka je schopná zaostriť za 276 milisekúnd, čo je rýchlejšie, než rýchlosť impulzu z mozgu do prsta, ktorým chcete stlačiť spúšť na fotoaparáte. Nadšenie sa nedá skryť, poriadne automatické zaostrovanie je niečo, čo sa dosahuje len veľmi ťažko a vyzerá to tak, že LG G3 bude v tomto smere jeden z najlepších telefónov.

LG okrem toho nový G3 vybavil lepším predným fotoaparátom, ktorý má väčší senzor a jeho aplikácia dokonca dokáže rozoznať rôzne gestá. Pred fotoaparátom tak stačí zovrieť ruku v päsť, mobil to rozozná a automaticky vás odfotí. Chrumkavé.

 

Dizajn

Na záver tu máme najsubjektívnejší aspekt týchto dvoch telefónov a povedať vám môžeme len to, čo si myslíme my, no záver si z toho musíte utvoriť vy sami. Celá naša redakcia sa však zhodla na tom, že LG G3 vyzerá podstatne krajšie, než jeho predchodca. LG ho navrhol tak, aby jeho zadný kryt pripomínal brúsený kov, no vyrobený je samozrejme z plastu. Prekrytý je špeciálnou vrstvou, ktorá na sebe nezanecháva odtlačky, čo je veľké plus, keďže komu sa ich chce vždy zotierať.

LG G3 bude po celom svete, vrátane Slovenska, dostupný od júna, vo vybraných obchodoch už od 28. mája od 593€. Predobjednať si ho môžete už teraz, no ceny sú výrazne vyššie, než tie, ktoré odporučil samotný výrobca.

[poll id=“262″]