Úvod Novinky Google VIDEO: Pozrite si ako bezpečne šoféruje samoriadiace auto od Google

VIDEO: Pozrite si ako bezpečne šoféruje samoriadiace auto od Google

5

Idealistická myšlienka toho, že o pár rokov okolo nás budú jazdiť samoriadiace autá, ktorá vás odvezú domov, povedzme z poriadnej párty je opäť o krok bližšie. Väčšina systémov doteraz dokázala bezpečne odšoférovať len na dialniciach, kde je premávka predvídateľnejšia, než v mestách plných chodcov, cyklistov a cestárov.

Google však práve na svojom blogu zverejnil článok, ktorý približuje ako ďaleko už sú so svojim softvérom, ktorý ovláda takéto samoriadiace auto.

Spoločnosť pritom hovorí o mestských uliciach, ktoré majú „stovky pohybujúcich sa objektov podľa rôznych pravidiel,“ čo je pre softvér kontrolujúci bezpečnosť premávky veľká výzva.

Softvér pritom dokáže rozpoznať stovky objektov, od chodcov, bicyklov, značiek STOP, ktorú môže držať policajt, či dokonca signalizáciu bicyklistu, ktorý sa snaží odbočiť. Samoriadiace auto už pritom malo od roku 2012 najazdiť viac ako 700 000 míľ.

Pozrite si video nižšie, na ktorom Google vysvetľuje čo sa deje „pod kapotou“ a ako ich softvér dokáže rozpoznať toľko rôznych objektov naraz.