Úvod Novinky Android Google odkúpil Android za 380x nižšiu čiastku, než Facebook WhatsApp

Google odkúpil Android za 380x nižšiu čiastku, než Facebook WhatsApp

3

Spoločnosti míňajú svoje ťažko zarobené peniaze rôznymi spôsobmi. Niektoré míňajú miliardy na jeden projekt, iné sa snažia predvídať budúcnosť a do začínajúcich projektov, tzv. start-upov investujú podstatne nižšie čiastky. Presne to je prípad nášho milovaného Androidu.

Písal sa rok 2005, teda rok, keď Google odkúpil začínajúci Android. Vzhľadom na to, aký populárny Android momentálne je, by ste si mohli myslieť, že zaň Google vyhodil miliardy, ale to by ste sa mýlili. Nemáme vám to však za zlé, veď v správach nečítate nič iné, len ako technologické firmy, ako napríklad Facebook vyhadzujú do vzduchu miliardy dolárov. Veď len za WhatsApp modrá sociálna sieť zaplatila chutných 19 miliárd dolárov, zatiaľ čo za start-up zaoberajúci sa virtuálnou realitou, Oculus, vysolila 2 miliardy Georgov Washingtonov.

380 krát menej

Google však za Android toľko nezplatil a to ani zďaleka. Jedným z dôvodov bol aj fakt, že otec Androidu, Andy Rubin, softvér plánoval využiť v digitálnych fotoaparátoch, pretože bol presvedčený, že softvér, ktorý v ich rôzne spoločnosti používali bol zastaralý. Svoje plány však neskôr otočil na mobilné zariadenia.

Samsung zahodil príležitosť, Google neváhal

Príbeh Androidu je však oveľa zamotanejší. Obrovskú príležitosť zahodil taký Samsung, na ktorý sa Andy Rubin rozhodol obrátiť keď projektu začali dochádzať peniaze. V Južnej Kórey ho však vysmiali a tak sa rozhodol osloviť Google. Larry Page v Androide videl obrovský potenciál a tak Andymu ponúkol ponuku, ktorá sa neodmieta.

Namiesto investície, ktorú Andy Rubin očakával bol celkom prekvapený, keď mu Larry Page ponúkol úplne odkúpenie projektu za nečakaných 50 miliónov dolárov.

Google projektu Android veril až tak, že tímu, ktorý na ňom v začiatočných fázach pracoval dal neobmedzený rozpočet, čo sa odzrkadlilo v prvom roku, keď len na patenty minuli približne 10 miliónov dolárov.

Zvyšok je už história no jedno je jasné. Android je najpopulárnejším mobilným operačným systémom planéty a podľa toho ako rýchlo rastie aj dlho bude. Prvotná investícia vo výške 50 miliónov sa teda oplatila, nemyslíte?