Úvod Novinky Android Android 4.4 KitKat ovláda 2,5% zariadení, Jelly Bean vedie so 62%

Android 4.4 KitKat ovláda 2,5% zariadení, Jelly Bean vedie so 62%

4

Na začiatku každého mesiaca Google ukáže, aký podiel majú na trhu jednotlivé verzie Androidu. Oproti minulému mesiacu sme dostali trochu rozdielne štatistiky, vyčítať sa však z nich dá veľa.

Čo je nové? V prvom rade tu konečne máme nárast podielu najnovšej verzie Androidu. Napriek tomu, že KitKat je považovaný za jednu z najlepších a najkvalitnejších aktualizácií, stále na ňom beží iba 2,5% zariadení. Do tohto čísla môžeme zarátať hlavne najnovšie zariadenia radu Nexus, obe nové Motoroly a časť vlajkových lodí popredných výrobcov. Prím stále držia tri verzie Androidu Jelly Bean, ktoré dokopy zaberajú až 62%. Druhé miesto obsadil Gingerbread a tretie pripadlo systému Ice Cream Sandwich. Froyo a zastaralá tabletová verzia Honeycomb pomaly, ale isto zanikajú.

Marec
Štatistiky z februára 2014

Dôležité je však to, čo sa oproti minulému mesiacu zmenilo. Z grafu môžeme vyčítať, že 4.4 KitKat pomaly naberá na sile. Svoju pozíciu si upevnil aj Jelly Bean, zatiaľ čo staršie verzie strácajú. Je dosť možné, že koncom roka už bude na ICS a Gingerbread bežať iba po 10% všetkých zariadení. To je samozrejme dobrá správa.

Február
Štatistiky z januára 2014

Tieto štatistiky vypovedajú o veľkej fragmentácii operačného systému Android. Na druhej strane, aplikácie v obchode Google Play zväčša podporujú všetky obľúbené verzie. Mali ste už problém s aplikáciou, ktorú sa vám nepodarilo nainštalovať kvôli zastaralej verzii Androidu?