Úvod Novinky Android Vedeli ste o tom, že Samsung mohol kúpiť Android, no podľa nich...

Vedeli ste o tom, že Samsung mohol kúpiť Android, no podľa nich nemal budúcnosť?

12

Písal sa rok 2005, vývojári si trhali vlasy nad počtom „hlúpych“ telefónov, pre ktoré museli upravovať svoje aplikácie a hry, pričom hry alebo aplikácie na zariadeniach od jedného výrobcu takmer nikdy nefungovali na zariadeniach iných výrobcov.

So zmenou mal prísť človek pod menom Andy Rubin, ktorý pracoval na operačnom systéme prvotne určenom pre fotoaparáty, no toto zameranie veľmi rýchlo obrátil na telefóny.

Práce na Androide začali ešte v roku 2003, pričom jeho tvorca, Andy Rubin mal už vtedy nespočetne veľa skúseností. Pracoval predsa pre Carl Zeiss, kde sa staral o robotiku a dokonca vytvoril ikonický telefón pre americký T-Mobile s vysúvacou klávesnicou.

Po roku však projekt Android takmer skončil. Andymu sa minuli všetky peniaze a za sebou nemal ani jednu veľkú firmu, ktorá by ho podržala nad vodou. Rozhodol sa teda, že musí konať a že pre Android musí tieto chýbajúce peniaze zohnať.

 

Prvou spoločnosťou, ktorá mohla odkúpiť Android nebol Google

 

Čo však pravdepodobne neviete je to, že Andy Rubin si ako prvú spoločnosť, ktorej svoj projekt predstavil, vybral Samsung. Tím Android, ktorý pozostával z 8 ľudí si pobalil kufre a nasadol na lietadlo priamo do kórejské Soulu, kde sa mal snažiť presvedčiť Samsung o tom, akú má Android budúcnosť.

V miestnosti, v ktorej sa nachádzalo 20 predstaviteľov Samsungu Andy začal vysvetľovať výhody svojho nového operačného systému. Namiesto nadšenia vedenia sa však dočkal nasledovnej reakcie.

Ty a ktorá armáda toto vytvorí? Máš k dispozícii šesť ľudí. Si sfajčený?“ Toto mi povedali a potom ma vysmiali, dodáva Rubin. „Toto sa stalo dva týždne predtým, ako nás odkúpil Google.

Je to tak, začiatkom roka 2005 sa Rubinovi podarilo dohodnúť stretnutie s Larry Page-om, ktorý po tom, ako si vypočul o čom jeho nový projekt je, spravil dôležité rozhodnutie. Namiesto jednoduchej investície sa rozhodol celý projekt odkúpiť a zastrešiť. Mobilný svet sa musel zmeniť, pričom Larry Page a Sergey Brin hľadali spôsob, akým to dosiahnuť. Obávali sa totiž, že ich predbehne vtedy najväčší hráč, Microsoft.

Google Android odkúpil za približne 50 miliónov dolárov a od roku 2005 sa 8 členný tím Android rozrástol na nepoznanie.

Zdroj: Amazon (kniha) via PhoneArena