Úvod Novinky Android Android 4.4 KitKat zatiaľ na minime zariadení

Android 4.4 KitKat zatiaľ na minime zariadení

5

Približne raz za rok sa Android dočká veľkej zmeny. Pridá sa množstvo funkcií, zlepší sa užívateľské prostredie a okrem iného sa dočkáme aj nového „mena“. Momentálne je najnovšou verziou Android 4.4.2 KitKat.

KitKat uzrel svetlo sveta 31. októbra 2013 po boku smartfónu Nexus 5. Nová aktualizácia tohto obľúbeného operačného systému sa všetkým veľmi páčila a nevedeli sme sa dočkať, kedy doputuje aj na naše zariadenia. Ako prvý dostal aktualizáciu Nexus 4, Potom nasledoval rad ďalších high-end zariadení. Ako to teda vyzerá tri mesiace po uvedení KitKatu na trh?

No, očividne nijak zvlášť dobre. Vlastne je momentálne oveľa menej rozšírený ako viac než dva roky starý Gingerbread. Zaznamenala sa jedna z najpomalších adopcií nového systému v krátkej histórii Androidu. Čím je tento relatívne prekvapivý fakt spôsobený? Predovšetkým tým, že všetky očakávané vlajkové lode, ktoré by s číslami mohli trochu pohnúť ešte nie sú na trhu. Ide samozrejme hlavne o Samsung Galaxy S5 a všetky jeho variácie,  Sony Xperia Z2, HTC M8, alebo LG G Pro 2. V súčasnosti tiež nie je veľmi veľa tabletov, ktoré bežia na najnovšom Androide.

NAJNIŽŠIA CENA GALAXY S4:

Dúfajme, že tieto štatistiky sa za ďalšie tri mesiace výrazne zmenia. Zatiaľ vedie Jelly Bean, na ktorom beží viac než 60% všetkých zariadení s Androidom. Prekvapivá je aj stále veľká popularita staršieho Androidu Gingerbread, ktorý momentálne využíva 20% všetkých užívateľov. Pozitívnym faktom je to, že až 78,6% všetkých Android zariadení používa Android 4.0 Ice Cream Sandwich alebo novší. Pre porovnanie, najnovší iOS 7.0.2 momentálne využíva približne 80% všetkých Apple zariadení.

androiddistribucia
Android 4.0+ už na viac ako 78,6% všetkých zariadení

Čo teda povedať na záver? No, asi len to, že sa už teším na aktualizáciu na Android 4.4 KitKat, podobne ako aj väčšina z vás. Je smutné, že ani štvrť roka väčšine výrobcov nestačí na vytvorenie aktualizácie. Akú verziu Androidu momentálne používate vy?