Úvod Konkurencia Apple Google vracia úder. Zažaloval Rockstar a Apple, chce ochrániť Android a Nexus

Google vracia úder. Zažaloval Rockstar a Apple, chce ochrániť Android a Nexus

50

Rockstar je združenie technologických spoločností, na ktorej čele figuruje Apple. Spoločne si chcú ochrániť portfólio patentov, ktoré si minulý rok kúpili od kanadského giganta Nortel.

V utorok Google oznámil, že so skupinu Rockstar zažaloval s tým, že to, čo robili doteraz zatienilo Android platformu, na ktorej Google tvrdo pracuje, špecifickejšie zariadenia Nexus.

Google sa týmto gestom snaží ochrániť veľa spoločností, ktoré žijú z ich operačného systému. Z obrovského množstva výrobcov môžeme spomenúť napríklad Asus, HTC, Huawei, Pantech, Samsung, LG, ZTE, Sony a ďalšie. Spoločnosti tvoriace združenie Rockstar (Apple, BlackBerry a Microsoft) sa ešte v roku 2012 spojili a spoločne kúpili patenty za 4,5 miliardy dolárov (z čoho 2,5 miliardy dolárov zaplatil Apple), ktoré vlastnil Nortel.

Tam to ale nekončí. Združenie Rockstar nemá takmer žiadnych zamestnancov. Zamestnávajú len ľudí, ktorí sa snažia nájsť niečo, čím ostatné spoločnosti porušujú ich patenty. Google ich tak vyzýva k súdu, keďže je presvedčený, že Rockstar je tzv. ‚patentový troll‚. Šéf Rockstar pritom tvrdí, že ich patenty porušuje aj taký Facebook, LinkedIn a takmer všetky ostatné veľké technologické firmy.

Google samozrejme predstava toho, že musí pred sudcom obhájiť predaj zariadení ako Nexus 5, Nexus 7 a Nexus 10 vôbec neteší. V súdnej sieni teda budú musieť dokázať, že spomínané zariadenia neporušujú ani jeden zo siedmych patentov, ktoré vlastní Rockstar alebo MobileStar, pričom MobileStar je opäť spoločnosť, ktorú vlastní Rockstar. Jej jediná úloha je pomôcť združeniu Rockstar pri súdnych sporoch.

Ak by ste si chceli pozrieť sťažnosť Google, zoscrollujte nižšie. Neváhajte nám nechať váš názor v diskusii nižšie.

Zdroj: PhoneArena