Úvod Novinky Android Google s Androidom ‚začal odznovu‘ hneď po predstavení prvého iPhone

Google s Androidom ‚začal odznovu‘ hneď po predstavení prvého iPhone

13

Tvrdenie Apple, že jeho iPhone zmenil úplne všetko v mobilnom odvetví naberá na pravde. Jeden z prvotných softvérových architektov, ktorý stál za Androidom priznal, že nie je všetko tak, ako sme si mysleli.

Chris DeSalvo, ktorý pracoval po boku Andyho Rubina ešte predtým, než ich odkúpil Google tvrdí, že predstavenie iPhone pre tím pracujúci na Androide znamenalo jedno veľké uvedomenie a to také, že budú musieť začať od znovu.

Google vývoj Androidu intenzívne podporoval ešte dva roky pred rokom 2007. Aj napriek monumentálnej hore práce, ktorú do projektu vrazili si vedenie Mountain View uvedomilo, že takto ďalej pokračovať nemôžu. Prvotné Android zariadenia sa totiž viac podobali na BlackBerry a preto museli zmeniť prístup a do popredia pretlačiť spôsob ovládania dotykom.

Výňatok z knihy z Atlantic cituje Andyho Rubina, ktorý bol šéfom Androidu: „Zdá sa, že tento telefón predávať nezačneme.

Predstavenie iPhonu pre Google znamenalo obrovský časový sklz v predstavení vlastného Android zariadenia. Táto zmena však znamenala aj naprogramovanie úplne inej vízie užívateľského prostredia, ktoré sa nám dnes tak páči.

Prvý Android telefón, HTC T-Mobile G1 stále ponúkal hardvérovú klávesnicu, no už nebola umiestnená priamo pod displejom, namiesto toho sa vysúvala z boku zariadenia.

Od roku 2007 sme boli svedkami toho, ako iPhone a Android zariadenia úplne zmenili ekosystém telefónov, ktoré používame dnes. Rozhodnutie Google začať odznovu mohlo byť veľmi ťažké, no súdiac podľa ich úspechu aj to správne.

Zdroj: TheAtlantic via TheVerge