Úvod Novinky Google Google v Španielsku dostal pokutu €900 000, porušoval zákony na ochranu súkromia

Google v Španielsku dostal pokutu €900 000, porušoval zákony na ochranu súkromia

0

Začiatkom tohto roka odporučila nezávislá francúzska administratíva CNIL až šiestim európskym štátom, aby zakročili proti Google, ktorý mal porušovať zákony na ochranu súkromia.

Španielsko zakročilo ako prvé, od vyhľadávacieho giganta pritom požaduje €900 000. The Wall Street Journal pritom informuje, že pokutu vydala španielska agentúra pre ochranu údajov a to celkom za tri porušenia zákonov.

Údajne sa malo jednať o „zhromažďovanie údajov užívateľov, kombinovanie týchto informácií v niekoľkých službách a uchovávanie týchto údajov na dobu neurčitú bez vedomia samotných užívateľov.“

EÚ Google ešte v roku 2012 upozornila na fakt, že sa musí zmeniť. Google túto výzvu ignoroval, pričom sa pripravoval na zdĺhavú investigatívnu prácu, za ktorou stál francúzsky CNIL, ktorý nakoniec odporučil udelenie pokuty.

Keď sa Google ešte na jar tohto roku vyjadril ohľadom danej situácie pre redaktorov The Verge, len poznamenal, že rešpektuje európsku legislatívu, pričom zbieranie údajov mu umožňuje jednoduchšie prevádzkovať jeho služby.

Na zozname krajín, ktoré sa môžu rozhodnúť Google udeliť pokutu sú: Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Veľká Británia a Holandsko.

Zdroj: WSJ via TheVerge