Úvod Novinky Aplikácie Aplikácia sleduje milióny telefónov, ovplyvnené je aj Slovensko!

Aplikácia sleduje milióny telefónov, ovplyvnené je aj Slovensko!

6

Väčšina aplikácií si pri inštalácii vyžiada Váš súhlas na prístup k rôznym funkciám či nastaveniam smartfónu. Ak si nejaká messenger aplikácia vyžiada prístup ku kontaktom alebo ak si Instagram vyžiada prístup k fotoaparátu, nie je na tom nič divné.

Samsung i9505 Galaxy S4 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Problém nastáva až vtedy ak si aplikácie vyžadujú prístup k funkciám, s ktorými nemajú zdanlivo nič spoločné. Napríklad, ak si jednoduchá aplikácia baterky vyžiada povolenie na prístup k informáciám o vašej polohe.

Konkrétne sa jedná o aplikáciu Brightest Flashlight Freektorá podľa Federálnej komisie pre obchod (FTC) zavádza a klame jej používateľov tým, že odovzdáva informácie o ich polohe ako aj o zariadení „tretím stranám“, ktoré môžu následne informácie využiť napr. pri cielení reklamy a iným podobným zárobkovým činnostiam.

unnamedBez potvrdenia povolení nie je možné aplikáciu nainštalovať, čiže sú v ohrození všetci používatelia, ktorí majú aplikáciu nainštalovanú a nie je ich málo. LED baterku si nainštalovalo cez 50 miliónov používateľov po celom svete.

Samozrejme najjednoduchším krokom pre vašu bezpečnosť je aplikáciu odinštalovať. Teda aspoň dovtedy, kým spoločnosť, ktorá má aplikáciu na svedomí, prepíše zásady ochrany osobných údajov a zároveň vymaže všetky nahromadené osobné údaje používateľov. Prikázala jej to totižto samotná Federálna komisia pre obchod.

Používali ste túto konkrétnu aplikáciu? Odinštalujte ju a nahraďte inou. Pri inštalovaní hlavne jednoduchých aplikácií si zároveň dajte pozor k čomu všetkému dávate aplikácii prístup.

zdroj: TheVerge, eTrend