Úvod Konkurencia Investori Microsoft-u sú nespokojní. Požadujú aby Bill Gates odstúpil od funkcie predsedu

Investori Microsoft-u sú nespokojní. Požadujú aby Bill Gates odstúpil od funkcie predsedu

0

Jeden zo spolu-zakladateľov softvérovej spoločnosti Microsoft údajne vďaka svojej funkcii predsedu efektívne blokuje adaptáciu nových stratégií a mohol by obmedziť právomoc nového šéfa (CEO), ktorý nahradí doterajšieho (Steve Ballmer), pri realizácii významných zmien v spoločnosti. Informoval o tom spravodajský web reuters.com v exkluzívnom článku.

Bill Gates, spoluzakladateľ giganta Microsoft, hral v priebehu posledných 30-rokov veľkú rolu v technologickom svete. V súčasnosti vlastní približne 4.5% z tejto $277-miliardovej spoločnosti a je zároveň najväčším individuálnym vlastníkom podielu. Svoju pozíciu šéfa odovzdal v roku 2000 S. Ballmer-ovi, ktorý ale 23. augusta 2013 oficiálne oznámil odstup, a od roku 2008 začal pôsobiť ako predseda výkonnej rady a poradca. Microsoft tak momentálne hľadá za S. Ballmer-a náhradu.

Traja z dvadsiatich top-investorov Microsoft-u prejavili nespokojnosť s aktuálnym predsedom spoločnosti, Bill-om Gates-om, a zároveň začali lobovať o jeho zosadenie z funkcie.

„Nahradenie starého strážcu za nové oči môže poskytnúť potrebný kyslík pre správne vyhodnotenie stratégie spoločnosti.“
Todd Lowenstein pre Reuters
Manažér portofília v HighMark Capital Management

Nespokojní investori vlastnia dohromady okolo 5% z celkového akciového kapitálu spoločnosti. Či však budú ich túžby skutočne naplnené a podarí sa im nejakým spôsobom požiadavku na odstúpenie pre-lobovať, je zatiaľ otázne.

Identita investorov je na základe požiadaviek zdrojov Reuters udržiavaná v tajnosti.

Iniciatíva, ktorú doteraz vynakladal Steve Ballmer v zariadeniach a službách Microsoft-u, by mala podľa zdroju pokračovať pod vedením nového šéfa. Ako sa konkrétne postaví súčasnej softvérovej jednotke na trhu s mobilnými zariadeniami, operačnému systému Android, nie je momentálne známe. Doteraz Windows Phone neukázal príliš veľké „esá“ a jeho aktuálna pozícia na trhu nepredstavuje hrozbu pre Google.

Zdroj: reuters.com via arstechnica.com
Foto: rbrussell.com