Úvod Smartphony Aktualizácie Google Experience: Launcher z Android 4.4 – čo očakávame

[Dohady] Google Experience: Launcher z Android 4.4 – čo očakávame

5

Po predchádzajúcej sérii dohadov prichádzajú nové informácie, no ani tie nie sú zatiaľ potvrdené a v závere nemusia byť aktuálne, alebo vôbec pravdivé. Tieto sa týkajú prichádzajúceho Android 4.4, presnejšie jeho launchera.Ten by sa podľa najnovších informácií mal volať Google Experience, no môže ísť zatiaľ len o pracovný názov, ale je pravdepodobné, že sa už nezmení.

Navyše to vyzerá, že sa objaví v Google Play ako samostatná launcher aplikácia, takže vzhľad čistého androidu by si mohol odskúšať takmer každý. Poukazujú na to názvy balíčkov APK. V súčasnosti, keď sa pozrieme na čistý android verzie 4.3, tak názov balíčka s launcherom je com.android.launcherNový názov je ale com.google.android.gelA teraz, keď sa pozriete na Google Play, tak takmer všetky balíčky sú nazvané com.google.android.. a nie com.android… . 

Keď sa ponoríme hlbšie do histórie Google Play a pozrieme sa napríklad na kalendár, ktorý bol kedysi súčasťou systému, no neskôr bol vyčlenený a vydaný ako samostatná aplikácia, prešiel podobnou zmenou z com.android.calendar na com.google.android.calendar. Podobne potom klávesnica (com.google.android.inputmethod.latin), Gmail (com.google.android.gm), a vlastne všetko, čo sa Google rozhodol vydať ako samostatnú aplikáciu.Výnimky sa, samozrejme, môžu vyskytnúť.

gel-1

Príkladom sú hodiny z Android 4.3, ktoré majú v názve balíčku com.google.android no na Google Play dostupné nie sú. Pravdepodobne len zatiaľ čakajú na svoju chvíľu. Stále to ale ani nepotvrdzuje, no ani nevyvracia, domnienky o budúcom príchode Google Experience do Google Play.

Mimochodom, podobné zmeny boli zaznamenané aj pri aplikácii dialer (com.google.android.dialer) a aplikácii fotoaparátu (com.google.android.GoogleCamera).V prípade fotoaparátu vlastne ide o uplne nový balíček, lebo doteraz bol súčasťou galérie. Ak by bol teda vydaný na Google Play, mohlo by to znamenať, že napríklad Google Sphere si vychutná naozaj každý.

gel-desktop gel-folder

No ale naspäť k launcheru. O názve Google Experience svedčí viacero dôkazov. Prvým z nich je, síce značne orezaný, ale predsa, screenshot, kde si Google Experience pýta povolenie na prístup k dátam, ktoré zobrazujú widgety. Kolegovia z AndroidPolice to podrobili lepšiemu skúmaniu a narazili na zmienky o balíčku pomenovanom com.google.android.gel. Príslušná aplikácia sa dá v súborovom systéme nájsť na adrese /system/app/GoogleHome.apkz čoho jasne badať, že ide o launcher. Ďalej samotný názov balíčku tiež viac-menej potvrdzuje názov Google Experience – gel by sa dalo vyložiť ako skratka Google Experience Launcher.

Navyše, vnútorné veci ako premenné a povolenia boli zaradené v mennom priestore com.android.launcher2Na tento menný priestor prešiel launcher už (v pomere k veku Androidu) v časoch pravekých, v roku 2009 pri prechode na verziu Android 2.0. Teraz sa dostávame opäť o krok vpred, keďže po novom to má byť menný priestor com.android.launcher3 Vyzerá to, že táto zmena bude teda výrazná a že sa dočkáme novej generácie lauchera. Aké zmeny to so sebou prinesie sa dozvieme už čoskoro.

gel-now gel-widget

Na záver ešte priblížim zoznam zmien a funkcií, s ktorými očakávame, že Google Experience príde:

  • Navigačná lišta aj lišta s notifikáciami budú transparentné, no iba počas pohybovania sa v rámci launchera. Pri spustení nejakej aplikácie sa pozadie zmení na čierne, nepriehľadné
  • Vyhľadávanie Google a Google Now budú hlboko integrované do Google Experience. Obrazovka najviac vľavo bude permanentne vyčlenená pre tieto služby. (Uvidíme ako u nás, preotže Google Now v súčastnosti nie je podporované v našej malej, peknej krajine)
  • Hlasové vyhľadávanie, vo chvíli keď je aktívne, nezaberá celú obrazovku, ale „pláva“ a na spodnej strane zostáva priehľadné (viď screenshot)
  • Počet domovských obrazoviek už nebude obmedzený na 5. Pravdepodobne bude „rozširovateľný do nekonečna“. Úplne pravá obrazovka je vždy prázdna, a ak do nej niečo pridáte, vytvorí sa nová prázdna obrazovka napravo od nej
  • Počet položiek v priečinku tiež už nebude limitovaný na 16. Ak pridáte do priečinku viacej položiek, bude sa dať scrollovať pre prístup k tým nižšie.
  • Widgety sa už nebudú pridávať z menu s aplikáciami, toto miesto bude vyčlenené čisto pre ne. Odkaz pre pridanie widgetov sa vráti na domovskú obrazovku, kde bude prístupný po dlhom stlačení, rovnako ako odkaz pre výber pozadia a odkaz do nastavení.

gel-search-4-3 gel-search-4-4

Na tieto zmeny ešte poukázal TuttoAndroid:

  • Odkaz na menu s aplikáciami už nebude na ikone zakrúžkovaný
  • Horizontálny oddelovač bude nahradený bodkami
  • Pozadie menu s aplikáciami bude skôr priehľadné, ako čierne.
  • Lockscreen bude disponovať odkazom na fotoaparát, no stále sa bude k nemu dať dostať posunutím doprava
  • Zmenia sa niektoré ikony

Niektoré zmeny vyzerajú celkom zaujímavo. Či bude všetko spomenuté v tomto článku pravda, alebo nie, sa dozvieme pravdepodobne už v utorok, kedy by mal Google predstaviť Nexus5 spoulu s novým Android 4.4. Podotýkame však, že sa stále pohybujeme vo sfére dohadov, preto nič spomenuté v tomto článku neočakávajte so 100% istotou.

Čo hovoríte na tieto zmeny Vy? Páčia sa Vám, alebo by ste niektoré z nich v novom Androide oželeli?

Zdroj: AndroidPolice