Úvod Novinky Konkurencia Niektoré časti Nokie odkupuje Microsoft, dokopy zaplatí cez €5 miliárd

Niektoré časti Nokie odkupuje Microsoft, dokopy zaplatí cez €5 miliárd

4

Americký gigant Microsoft uskutočňuje v posledných dňoch pomerne razantné zmeny. Po ohlásení odstupu súčasného CEO, Steva Ballmera, prišla tentokrát správa, že časť Nokie bude už čoskoro pravdepodobne patriť Microsoft-u. Samozrejme, tento veľký obchod nie je zadarmo. Ide totiž o slušný balík. Za biznis fínskeho výrobcu mobilných zariadení zaplatí približne €3.79 miliárd a za patentovú výzbroj okolo €1.65 miliárd, tvrdí tlačová správa na press.nokia.com.

Je to odvážny krok do budúcnosti – vzájomne víťazstvo pre zamestnancov, akcionárov a spotrebiteľov oboch strán. Spojenie týchto dvoch tímov akceleruje podiel a profit Microsoft-u v mobilných telefónoch, a posilní celkové príležitostí pre Microsoft a našich partnerov krížom cez celú našu rodinu zariadení a služieb.“ Steve Ballmer.

Zmeny vo vedení čakajú tentokrát aj Nokiu. CEO Stephen Elop tak uvoľňuje svoju aktuálnu pozíciu a prechádza do Microsoft-u, aby riadil odkúpené časti fínskeho výrobcu, čo mu umožňujú aj jeho doterajšie pracovné skúsenosti a schopnosti.

Zaujímavosťou však je, že Microsoft nebude len vlastníkom zariadení s operačným systémom Windows Phone, pod jeho krídla pribudne aj modelová rada „Asha„.

Americkému gigantovi bude po uskutočnení tohto lukratívneho obchodu umožnené používať značku „Lumia“ na svojich produktoch. Fínska spoločnosť zameria svoje činnosti na mapovanie, infraštruktúru a pokročilé technológie. Schválenie odkúpenia by sa malo uskutočniť začiatkom roka 2014.

Uvidíme teda, čo si Microsoft pripraví „odvážnym krokom“ do budúcnosti na boj so súčastnou konkurenciou – Androidom a mobilnými produktami od Apple. Vy si čo myslíte?

Zdroj: engadget.com, press.nokia.com
Foto: engadget.com