Úvod Novinky Aplikácie Google sprístupnil Chrome aplikácie pre Windows. Je to pre Microsoft začiatok konca?

Google sprístupnil Chrome aplikácie pre Windows. Je to pre Microsoft začiatok konca?

8

Včera sa konalo piate výročie Chrome a Google k tejto príležitosti predstavil niečo, čo nazýva Chrome Apps. Ak ste tak trochu zmätení, to je v poriadku, my sme boli tiež. Chrome totiž aplikácie ponúkal už od roku 2010 a okrem toho samozrejme existuje aj Chrome OS. Chrome Apps sú však úplne iné než to, na čo sme boli doteraz zvyknutí. Sú totiž pokusom Google spraviť z prehliadača skutočnú patformu pre aplikácie a tak užívateľov odtrhnúť od nutnosti používať programy pre Windows.

 

Skutočné aplikácie, skutočný ekosystém

Nové aplikácie sa správajú a aj fungujú ako natívne aplikácie pre Windows a OS X. Sú postavené na webových technológiách, ako aj kóde, ktorý je špecifický pre Chrome, čo znamená, že na iných prehliadačoch nebudú fungovať. Spustíte ich aj mimo Vášho prehliadača, v novom okne a fungovať budú aj v režime offline a dokonca sa aj zosynchronizujú medzi rôznymi zariadeniami a operačnými systémami, ktoré vlastníte. Aplikácie si okrem toho poradia aj s grafickým čipom Vášho počítača, úložiskom, fotoaparátom, portami a Bluetooth pripojením. Chrome Apps sú zatiaľ dostupné len cez Chrome pre Windows alebo Chrome OS na Chromebooku, no pre Mac sú už vo finálnom testovaní a dostupné by mali byť do šiestich týždňov.

Pocket_Screenshot

Tím Chrome, ktorý stojí za týmto novým a veľmi pekným prírastkom do najpopulárnejšieho a najrýchlejšieho prehliadača na svete, tvrdí, že ich cieľom bolo vytvorenie aplikácií, ktoré bežní užívatelia nebudú schopní rozoznať od natívnych aplikácií pre Windows.

Momentálne je dostupných 50 aplikácií, ktoré fungujú aj v režime offline. Jednou z nich je napríklad Pixlr Touch Up, aplikácia, ktorá ponúka jednoduchú a hlavne rýchlu úpravu obrázkov. Ďalšími sú napríklad Pocket, Google Keep, Wunderlist, či Any.do. Známejší vývojári zatiaľ žiadne aplikácie nepripravili, no to je len otázka času.

 

Trójsky kôň

Mnohí Chrome Apps nazývajú trójskym koňom, keďže svoj vlastný ekosystém doslovala nalepili na ekosystém Windowsu a OS X. „Ešte stále existujú dôvody, prečo by si vývojári radšej vybrali vývoj natívnej aplikácie a nie Chrome aplikácie, no na týchto dôvodoch pracujeme deň a noc,“ tvrdí Rakowski, Vice Prezident Chrome.

wunderlist

Niekoľko aplikácií, ktoré sa zobrazia v novom launcheri, ktorý sa pripne na spodnú lištu som vyskúšal a musím povedať, že som milo prekvapený z toho, aké svižné sú. Okrem toho sa teším na obdobie, keď sa do tejto „hry“ zapoja aj veľké mená a tak po zapnutí Chrome sa nám sprístupnia všetky aplikácie, ktoré využívame deň čo deň.

Chrome aplikácie si môžete stiahnuť v Chrome Web Store.

Zdroj: TheVerge