Úvod Novinky Google Zakladateľom Google už vláda pre ich súkromné lietadlá nepredá lacnejšie palivo

Zakladateľom Google už vláda pre ich súkromné lietadlá nepredá lacnejšie palivo

4

Zakladatelia Google, Sergey Brin a Larry Page si od roku 2007 do svojich súkromných lietadiel tankovali zlacnené palivo. Podľa The Wall Street Journal sa táto zvýhodnená cena už čoskoro vráti na normál. Vďaka dohodne, ktorá bola platná medzi NASA, Sergeyom, Larrym a Ericom Schmidtom, si svoje lietadlá mohli natankovať na letisku, nachádzajúcom sa v blízkosti výskumného centra Ames. Ames sa nachádza približne päť kilometrov od centrály Google.

Dohoda, ktorá doteraz platila vypršala 31. augusta a NASA ju už s Google nepredĺži. Vyplynulo to z inšpekcie, kedy sa došlo k názoru, že platiť vôbec nemala, keďže palivo nebolo využívané na vládne lety. Na povrch sa dostala aj cena, ktorú Google platil za jeden liter a tá je 0,63€.

Google si okrem toho prenajíma aj hangár, v ktorom má svoje lietadlá zaparkované. Kenneth Ambrose pre WSJ prezradil, že pri prenájme hangáru Google nemá žiadne zľavy a za posledný rok NASA zaplatil až $2 milióny.

Podľa dokumentov, ktoré sa nachádzajú na webe NASA, si firma H211, ktorú vlastní Sergey a Larry len nekupovala palivo a platila prenájom. Okrem toho robili niekoľko pokusov, vrátane merania skleníkových plynov a ozónu. Zatiaľ čo zľava na palivo už skončila, prenájom hangáru bude pokračovať až do budúceho roka, tvrdí reportáž NBC Bay Area.

Zdroj: The Wall Street Journal, NASA, NBC Bay Area via The Verge