Úvod Novinky Google Google údajne zaplatil AdBlock Plus, aby neblokoval jeho reklamy

Google údajne zaplatil AdBlock Plus, aby neblokoval jeho reklamy

1

Adblock Plus, populárny plugin pre blokovanie reklám, Vám v základnom nastavení reklamy od Google neodfiltruje. Google si totiž platí.

Som si istý, že väčšina z Vás má nainštalovaný jeden z najlepších pluginov pre blokovanie rušivých reklám. Hovorím o Adblock Plus, plugin, ktorý je zadarmo a ktorý využívajú milióny ľudí. Možno ste si doteraz mysleli, že Adblock Plus reklamy filtruje spravodlivo, no podľa posledných informácií si firmy, ktorých príjem záleží na zobrazovaní reklám platia za to, aby ich Adblock neblokoval. Jednou takou spoločnosťou je aj Google, ktorý zaplatil firme Eyeo, ktorá stojí za AdBlock Plus. Údajne tak má AdBlock zobrazovať Google reklamy aj napriek tomu, že je spustený.

Táto dohoda nie je najnovšia. Spoločnosť Eyeo spustila kampaň „Prijateľných reklám“ ešte v roku 2011, čo malo pomôcť menším webom prežiť vďaka príjmu z reklamy. Firma preto pripravila celý zoznam prijateľných reklám. Keďže ich je však veľa, „údržba“ stojí nemalé peniaze a preto sa rozhodli túto exkluzivitu spoplatniť.

Povolenie zobrazenia niektorých reklám môže pôsobiť kontraproduktívne, no spoluzakladateľ Eyeo, Till Faida, má iný názor. Myslí si totiž, že ak zobrazia len malé percento reklám, marketingové oddelenia sa budú musieť snažiť oveľa viac, aby zaujali. V rozhovore pre Digital Trend, Till Faida povedal, že ich stratégia spočíva vo vybudovaní kompromisu medzi čitateľmi a inzerantami. Kompletné blokovanie všetkých reklám teda nemajú v pláne.

Osobne si myslím, že je to dobrý nápad. Na príjme z reklám žije obrovské množstvo internetových serverov. Okrem toho služby, ktoré poskytuje Google, sú takmer všetky úplne zadarmo a preto mi príde stratégia firmy Eyeo férová.

Zdroj: Horizont via AndroidAuthority