Úvod Novinky Aplikácie Ako zachrániť život s Google Glass

Ako zachrániť život s Google Glass

0

Zachraňovanie života, resp. resuscitácia je niečo, čo mi je veľmi blízke. Ako záchranár sa s tým stretávam dennodenne a veľmi často vidím, ako sa radoví občania britských ostrovov trápia s najzákladnejšou prvou pomocou.

Nová technológia od Google v podaní Google Glass je veľmi zaujímavá, zábavná, no môže byť aj nápomocná. Vďaka novej aplikácii pre inteligentné okuliare, na ktorej pracuje doktor Christian Assad, bude prvá pomoc o niečo jednoduchšia.

Povedzme, že v blízkej budúcnosti, možno o rok, možno o päť, pôjdete so svojimi okuliarmi po ulici a zrazu natrafíte na niekoho, komu zastalo srdce. Jednoduchým príkazom „OK GLASS, CPRGLASS“ aktivujete algoritmus, ktorý môže danému človeku zachrániť život. Prvá vec, na ktorú Vás okuliare upozornia je prekontrolovanie tzv. ABC (kontrola dýchacích ciest, dýchania a obehu). Ak zistíte, že človek nedýcha, ďalším krokom je vyslovenie príkazu „OK GLASS, No Pulse!„. Ak neviete, ako nájsť pulz, doktor Assad odporúča využitie fotoaparátu, ktoré je podľa jeho slov celkom presné.

cprglass

[app]si.modula.android.instantheartrate[/app]

Ak teda človeku, ktorého momentálne zachraňujete, skutočne zastalo srdce, začnite KPR. Aby bola ‚masáž srdca‘ efektívna, hrudník musíte stláčať na správnom mieste, s dostatočnou silou a dostatočne rýchlo. V najnovších resuscitačných smerniciach sa uvádza rýchlosť 100 až 120 kompresií za minútu. Čo je paradoxné, je to, že takúto rýchlosť, akurát v úderoch za minútu, má aj pesnička „Staying Alive“ od BeeGees, ktorú Vám okuliare začnú prehrávať. Kompresie teda môžete robiť do rytmu. Okuliare aktivujú gyroskop, ktorý bude dávať pozor na to, či hrudník stláčate dostatočne rýchlo.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY[/fve]

Keďže doktor Assad aplikáciu vyvíja pre použitie v USA, okamžite vytočí číslo 911 a pomocou GPS odošle SMS správu najbližšej nemocnici s Vašou polohou a informáciami o tom, čo sa stalo. Potom už len ostáva pokračovať s resuscitáciou až kým nedorazia záchranári, ktorí prevezmú kontrolu.

Záchrana čo i len jedného života stojí za to. Je to vec, na ktorú sa nedá nalepiť cenovka a preto som zástanca toho, že podobných aplikácií by malo byť vo svete inteligentných zariadení čo najviac.

Zdroj: Forbes