Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má problém, nestíha vyrábať RAM moduly

Samsung má problém, nestíha vyrábať RAM moduly

5
Ilustračný obrázok
Samsung, najväčší výrobca pamäťových čipov na svete priznal, že je ochotný kúpiť DRAM čipy od ich rivala SK Hynix aby zabezpečil hladkú výrobu neustále zvyšujúceho počtu smartphonov.

Jeden z hlavných dôvodov prečo je Samsung tam kde je, je fakt, že si narozdiel od svojej konkurencie vyrába väčšinu komponentov vo vlastných fabrikách. Keď si kúpite smartphone od HTC alebo Apple, časť sumy, ktorú za zariadenie zaplatíte putuje výrobcom čipov, displejov, batérií a ďalších komponentov, ktoré tvoria zariadenie.

Ak si však kúpite napríklad Galaxy S4, väčšina toho, čo za zariadenie zaplatíte putuje priamo do pokladničky Samsung Electronics alebo jednej z ich sesterských firiem. To samozrejme vedie k vyššiemu zisku, čo znamená, že môžu viac minúť na výskum, vývoj a marketing, čo nakoniec vedie k vyšším predajom.

Je možné, že dopyt po mobilných čipoch sa môže zvýšiť nad naše očakávania.

S ohromným počtom smartphonov, ktoré si ľudia kupujú (počet predaných smartphonov mimochodom prvýkrát prekonal počet „hlúpych“ telefónov) prichádzajú problémy, ktorým sa nevyhol ani Samsung. Tentokrát sa jedná o DRAM čipy, ktoré si spoločnosť bude musieť kupovať od ich miestneho rivala, SK Hynix. Aby ste mali predstavu o akých číslach sa tu bavíme, tak Samsung vyrába približne polovicu všetkých DRAM čipov na svete. Ich fabriky však nestíhajú chrliť dostatok čipov a tak sa musia obrátiť na svojho konkurenta.

Je možné, že dopyt po mobilných čipoch sa môže zvýšiť nad naše očakávania. Samsung sa na to snaží pripraviť.“ – Byun Han Yoon, Analytik

Aký to však môže mať na bežného spotrebiteľa? Veľký aj malý. Ak sa Samsungu podarí vyriešiť problémy s dodávkou pamäťových čipov, tak nás nič zlé nečaká. Ak však najväčší výrobca DRAM čipov na planéte aj naďalej ostane v pozícii kde nestíha vyrábať a dodávať čipy, môžeme očakávať vyššie ceny a menší výrobcovia smartphonov, poprípade iných zariadení sa takýchto čipov vôbec nemusia dočkať.

O tom, či môže nedostatok RAM modulov aj za mierne meškanie S4 na niekoľkých trhoch teraz nebudeme diskutovať, keďže ohľadom toho zatiaľ nemáme veľa informácií. Ako sa hovorí, soľ nad zlato alebo v tomto prípade RAM nad hrdosť.

Zdroj: Bloomberg via AndroidAuthority