Úvod Novinky Android Google pracuje na počítači zo Star Treku a nejde len o prirovnanie

Google pracuje na počítači zo Star Treku a nejde len o prirovnanie

0

Verím, že Vás neprekvapuje, že koncentrácia geekov v Google je takmer najvyššia spomedzi akejkoľvek spoločnosti. Nejde však o akýchkoľvek geekov, bavíme sa o Star Trek geekoch. Ide o ľudí, ktorí bežne diskutujú o kapitánovi Kirkovi a nie len o ňom. Googlers (tak nazývajú zamestnancov Google) pri rozhovoroch veľmi často používajú metafory ohľadom Star Treku.

tricoderHovorca obľúbeného vyhľadávacieho giganta prirovnal Android smartphony ku kombinácii trikordéra (komunikátora) zo Star Treku a počítača z USS Enterprise. Okrem toho frázy ako „Naša vízia je Star Trek počítač“ v Google vôbec nie sú novinkou. Ak si však myslíte, že ide len o bezhlavé prirovnanie, pripravte sa zmeniť svoj názor.

„Star Trek nie je len metafora“

Počítač zo Star Treku nie je len metafora, ktorú používame pre vysvetlenie toho, na čom pracujeme,“ vysvetľuje Amid Singhal, vedúci Google Search. „Ide o ideálny koncept, o ktorý sa snažíme – ideálna verzia, no v reálnom svete.

Vyhľadávanie je samozrejme srdcom Google a Android je vnímaný ako plavidlo Google vyhľadávania, spolu s jeho službami a reklamami. Google je celkom zvláštna spoločnosť, všetko totiž vnímajú a prirovnávajú ku Star Treku.

Dochádza k tomu často,“ dodal Singhal.Napríklad môžeme povedať, ‚Kapitán Kirk nikdy nevytiahol klávesnicu a spýtal sa otázku.‘ V tomto zmysle ide o princípy dizajnu – vieme to, pretože Star Trek počítač závisí na reči a ak to chceme dosiahnuť, musíme pracovať na lepšom rozoznaní reči a následnom pochopení.

googlenowPočítač zo Star Treku je v porovnaní s dnešnými počítačmi úplne iný. Nečaká na to, kým sa ho spýtate otázky, narozdiel toho Vám automaticky ponúkne odpovede presne vtedy, keď si myslí, že ich potrebujete. Aby ste toho dosiahli, potrebujete poznať kontext konverzácie, čo je presne to, na čom momentálne pracuje Google. Už dnes Vám napríklad ponúkne najzaujímavejšie informácie o rôznych ľuďoch a nie len zoznam webstránok. Ak si na Google vyhľadáte napríklad informácie o Ivanovi Gašparovičovi, Google Vám biele na čiernom napíše tie najzaujímavejšie informácie, ako jeho vek, meno manželky, či vzdelanie.

Náznaky počítača zo Star Trek môžete vo svojom zariadení vidieť už dnes,“ povedal Singal. „Teraz sa snažíme docieliť fázu, kedy prekoná ‚test zubnej kefky‘, keď našu službu budete využívať minimálne dvakrát za deň.

Google Now je výbornou ilustráciou toho, o čo sa snaží Google. Odpoveď Vám ponúka ešte pred tým, ako sa vôbec stihnete spýtať otázku a to vďaka niekoľkým informáciám, ako napríklad poloha, či čas, čo aplikácii dodávajú tak dôležitý kontext.

Singhal predpokladá, že do piatich rokov bude vyhľadávanie na takej úrovni, že si bez neho nebudeme vedieť predstaviť bežné aktivity. Čo na to povedať, vidím to na Návrat do Budúcnosti.

Zdroj: Slate via PhoneArena