Úvod Novinky Android Vo vesmíre sa nachádza prvý satelit poháňaný smartphonom

Vo vesmíre sa nachádza prvý satelit poháňaný smartphonom

3

V čase keď sa všetka pozornosť sústredila na Mobile World Congress, kde si svoje svaly porovnávali najväčší výrobcovia mobilných zariadení sa diala ešte jedna dôležitá udalosť. Surrey Space Centre (University of Surrey) a Surrey Satellite Technology (SSTL) Ltd totiž oslavujú úspešné vypustenie ich nového produktu. Ich produkt je však trochu iný, než tie, ktoré sme videli na veľtrhu. Ich vypustenie bolo dokonca doslovné.

Dve organizácie zo Surrey v Anglicku sú odteraz známe tým, že navrhli prvý satelit poháňaný Androidom, ktorý nazvali STRaND-1 (Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration-1), ktorý bol včera úspešne dopravený na obežnú dráhu pomocou indickej rakety.

satelit2

„Phonesat“, ako ho prezývajú, v sebe nesie Google Nexus One, nový CubeSat počítač založený na Linuxe, systém pre meranie výšky a obežnej dráhy a dva pohonné systémy. Podľa tlačovej správy, ktorá bola vydaná obomi spoločnosťami bude 3.5 kilogramový satelit najskôr ovládaný pomocou CubeSat počítača, ktorý je založený na Linuxe, no Android preberie kontrolu nad nano-operáciami už v druhej polovici misie.

Okrem toho, že bude mať Android kontrolu nad niektorými systémovými funkciami satelitu, bude jeho úlohou aj zbieranie rôznych vedeckých informácií a fotografovanie Zemi.

Zdroj: TechnoBuffalo