Úvod Novinky Android Vyššia bezpečnosť v Android 4.2 Jelly Bean: Čo, ako, načo a prečo?

Vyššia bezpečnosť v Android 4.2 Jelly Bean: Čo, ako, načo a prečo?

0

Okrem skvelých noviniek v najnovšej verzii Android 4.2 Jelly Bean, ako napríklad Photo Sphere alebo možnosť používania viacero užívateľských účtov na jednom Android tablete, vložil Google do aktualizácie svojho operačného systému, aj lepšie zabezpečenie užívateľov pred nebezpečným softvérom, ktorý je inštalovaný mimo obchod Google Play. Takže, ak si stiahnete inštalačný súbor aplikácie z iného zdroja, ako je obchod Play, môžete si ho nechať preveriť, či nepredstavuje potenciálnu hrozbu pre vás a vaše súkromie.

Android 4.2 jednoducho sám vyzve užívateľa, pred začiatkom inštalácie aplikácie z iného zdroja, na bezpečnostné preverenie. Ak ten súhlasí, Bouncer sa už postará o to, aby mal užívateľ čo najvyššiu bezpečnosť. Celá kontrola predstavuje jednoduchý proces trvajúci zopár sekúnd, ktorý začína potvrdením užívateľa pre začatie kontroly aplikácie a končí ubezpečením užívateľa formou spätnej väzby, že môže danú aplikáciu bez obáv nainštalovať.

Táto nová funkcia v Android 4.2 Jelly Bean zabezpečí, aby naše Android zariadenie neodosielalo nechcené SMSky alebo aby nezbieralo citlivé informácie pre cudzie osoby, ktoré by ich mohli zneužiť. Spoločnosť Google tak svetu ukázala, že dbá o nadštandardnú ochranu súkromia jej zákazníkov, aj pri inštalácii softvéru s neabsolvovanou predbežnou kontrolou, cez ktorú prešli aplikácie a hry nachádzajúce sa v Google Play Store.

Vľavo: Android 4.1 / Vpravo: Android 4.2
– vizuálna zmena upozornení o prístupe inštalovanej aplikácie

Google Bouncer

Na bezpečnosti, nás Android uživateľov, neustále pracuje tím bezpečnostných inžinierov z Google, ktorí sa snažia eliminovať a minimalizovať počet škodlivých aplikácií z obchodu Google Play. Dôkazom je aj zaujímavá služba “Bouncer” (vyhadzovač), zavedená v praxi už dlhšie, ktorej názov už sám o sebe hovorí, že nenechá na medzi aplikáciami v obchode nič, čo tam nepatrí.

“Ak sťahujete aplikácie len z Google Play Store a dáte si pozor pri inštalácií, o aké povolenia vás aplikácia žiadá, tak sa nemusíte ničoho báť. Antivírus jednoducho nepotrebujete.”

HIROSHI LOCKHEIMER VP of Engineering, Android

Služba Bouncer umožňuje zachovať jednoduchý proces nahrávania nových aplikácií do Google Play Store, ktorý veľa užívateľov miluje, a zároveň zabezpečiť bezpečnosť pre koncových užívateľov, čiže nás. Celý proces Bouncer-u pracuje na princípe kontroly, vývojár odovzdá svoju novú aplikáciu do Play Store, Bouncer skontroluje výskyt trójskeho koňa, malware, či spyware. Ak by sa niečo náhodou našlo, Google spraví potrebné opatrenia pre zabezpečenie bezpečnosti. Vykoná sa revízia účtu vývojára a taktiež aj prevencia pred ďalším možným odovzdaním nebezpečnej aplikácie do éteru.

 

Zdroj + foto: engadget.com, phonearena.com