Úvod Výrobcovia LG LG Nexus 4 a Samsung Nexus 10 prešli Benchmark testami, ako sa...

LG Nexus 4 a Samsung Nexus 10 prešli Benchmark testami, ako sa im darilo oproti konkurencii?

9

Výkon GPU

Táto časť článku bude zaujímavá hlavne preto, že sa prvý krát dozvieme ako sa darí novej GPU Mali-T604. Adreno 320, ktorú má Nexus 4 sme už videli, no výsledky Nexus 10 by mali byť zaujímavejšie.

V tomto teste sa darí obom Nexus zariadeniam na ich natívnom rozlíšení. iPad a iPhone 5 sú rýchlejšie, no v porovnaní s minulou generáciou Mali, Mali-400MP4, ktorú má Samsung Galaxy S3 ide o viac než 2 krát väčší výkon.

V normalizovaných rozlíšeniach sa nič nemení.

T604 je prvou architektúrou s unifikovanými shadermi (alebo jednotnými shadermi), čo nám dáva oveľa vyváženejší pixel/vertex shader výkon. Výkon je viac než 4x vyšší, než ten, ktorý dokáže ponúknuť Mali 400MP4. Stále to však nestačí na to, aby Nexus 10 porazil zariadenia od Apple, no konečne ide o veľké zlepšenie. Nexus 4 s jeho Adreno 320 je dokonca ešte lepší, než Nexus 10.

Znovu vidíme veľké zlepšenie pre Mali-T604 v porovnaní s Mali-400MP4. Adreno 320 v Nexus 4 sa dokonca darí horšie než jeho predchádzajúcej verzii Adreno 225, no to môže byť spôsobené testovacími modelmi, ktoré nemusia byť až tak vyladené ako finálne produkty.

Na natívnych rozlíšeniach sa darí či Nexus 10 tak aj Nexus 4, keď ponúkajú 25.6, resp. 25.9 fps. Tento graf je však veľmi dôležitý, pretože nám tvrdí, že obe zariadenia nebudú mať problém, či už s dnešnými náročnými hrami, tak aj tými, ktoré budú vydané v budúcnosti a to všetko v natívnom rozlíšení a pri 30fps. Bez lagu.

Po znormalizovaní rozlíšení sa Mali-T604 ukáže v plnej kráse, keď sa jej podaril nastoliť nový rekord. Aj napriek tomu, že sa jedná o rovnaký hardware je v tomto teste Optimus G oveľa lepší, než Nexus 4. Vysvetlenie je jednoduché. Optimus G nedokáže dokončiť jeden, kontinuálny test GLBenchmark 2.5. Aplikácii dôjde pamäť pre textúry a spadne. Na druhej strane máme Nexus 4, ktorý zvláda všetko, no pravdepodobne rýchlo znížuje výkon, kvôli hrozbe prehriatia. Nexus 4 bol po teste podľa slov redaktorov horúci, čo by teda potvrdzovalo túto teóriu. Zaujímalo by ma, či Snapdragon S4 Pro nie je pre smartphone až prílišná záťaž a či by pri 28nm technológii nebol vhodnejší pre tablet.

 

Výsledky z Egypt Classic sú menej zaujímavé než tie pred tým. Obidvom zariadeniam sa tu darí.

Výdrž baterky

Redaktori nemali čas pre plnohodnotné otestovanie baterky oboch zariadení. Toto je metodika pre smartphony:

Načítavanie web stránok v pravidelných intervaloch, až kým sa nevybije baterka (všetky displeje sú kalibrované na 200 nitov).

Testy sú robené pomocou niekoľkých rozhraní (3G, 4G, LTE, WiFi), no podľa zistení sa výdrž baterky zvyšuje na rýchlejších pripojeniach. Vysvetlenie je jednoduché. Čím rýchlejšie sa vyrenderuje web stránka, tým rýchlejšie sa uvedú všetky komponenty do stavu zvaného „idle“, alebo inak povedané, do nečinnosti.

Všetky Android testy používajú Chrome a 5GHz WiFi.

Nexus 4 rozhodne neprelomil žiadne rekordy, prekonal ho dokonca aj HTC One X, ktorý má baterku veľkosti hrášku.

Výdrž baterky na WiFi je porovnateľná s Galaxy S3, no rozhodne neohromí.

Web test pre tablety sa nedá porovnať s tým smartphonovým, takže výsledky sú vyobrazené v novom grafe.

Aj napriek jeho displeju s vysokým rozlíšením dokázal Google priniesť veľmi dobrú výdrž baterky. Veľkosť samotnej baterky je približne 80% tej, ktorú nájdeme v iPade tretej generácie a výdrž je približne 93% výdrže iPad 3. Najlepšie by bolo, ak by zariadenie dosiahlo hranice desiatich hodín, no pri takto intenzívnom teste je aj 8 a trištvrte hodiny veľkým úspechom. Aby sme pochopili ako Exynos 5 narába so „štavou“ budú potrebné ďalšie testy, no zatiaľ to vôbec nevyzerá zle.

Displej

Na plnom teste displejov redaktori intenzívne pracujú, no ako ochutnávku nám ponúkli výsledky pre jas/kontrast.

Obe zariadenia do našej redakcie zamieria už čoskoro a preto by som sa veľmi nespoliehal na takto skoré benchmarky, ktoré vôbec nemusia byť presné. Každopádne to vyzerá tak, že Google vyprodukoval pekných pár „Nexusov“, ktoré si nájdu svoje uplatnenie medzi miliónmi ľudí. Zaradíte sa medzi nich aj Vy?

 ← Úvod a výkon CPU