Úvod Výrobcovia LG LG Nexus 4 a Samsung Nexus 10 prešli Benchmark testami, ako sa...

LG Nexus 4 a Samsung Nexus 10 prešli Benchmark testami, ako sa im darilo oproti konkurencii?

9

Google na začiatku tohto týždňa predstavil ich nové Nexus zariadenia: smartphone Nexus 4 a tablet Nexus 10. Redaktori AnandTech obdržali testovacie vzorky a tak sa mohlo začať s „benčmarkovaním“.

Google Nexus 7 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Začnime teda rekapituláciou oboch zariadení. Nexus 4 prichádza s procesorom od Qualcommu, presnejšie teda Snapdragon S4 Pro, čo je štvorjadrový 28nm Krait procesor s novou Adreno 320 GPU. SoC (system-on-chip) poháňa 4.7 palcový displej s rozlíšením 1270 x 768 pixelov. V kombinácii s 2GB LPDDR2 pamäti ide o skutočne výkonné zariadenie. V Európe sa začne predávať už od 13. novembra (8GB UK: £239.00 / €299, 16GB UK: £279 / €349). Spojte si to všetko s podporou DC-HSPA+, čo zaistí extrémne rýchle pripojenie a dostanete zariadenie, ktoré sa výkonnostne radí medzi špičku.

V Nexus 10 tak isto nájdeme úplne nový SoC a to v podobe Exynos 5 Dual, ktorý vyrába samotný Samsung. Nový Exynos 5 Dual v sebe nesie dve ARM Cortex A15 jadrá, ktoré tikajú na úctyhodných 1.7GHz. Spolu s ním sa tam nachádza GPU Mali-T604. Znamená to teda, že ide o úplne rovnakú platformu, ktorá bola použitá pre nový Chromebook, akurát tento krát je to pre Android. Nexus 10 je známy hlavne svojím 10.1 palcovým displejom s rozlíšením 2560 x 1600 pixelov, čo mu dáva rovnaké rozlíšenie, aké sa dá nájsť v 13 palcovom MacBook Pro s Retina Displejom, no v oveľa menšom prevedení. Google sa samozrejme znovu vyznamenal aj s cenou ktorú stanovil nasledovne (16GB UK: £319 / €399, 32GB UK: £389 / €486).

Na obidvoch nových Nexus zariadeniach beží Android 4.2 Jelly Bean a vďaka tomu, že ide o najnovšie Nexus zariadenie majú zaistené aj ďalšie softwarové revízie.

Testy, ktoré budú rozobraté nižšie sme nerobili my, všetok kredit posielajte na adresu redaktorov AnandTech, ktorí si našli čas aby popri písaní recenzie spravili aj rýchly benchmark.

Výkon CPU

Najväčším očakávaním CPU testu je výkon Cortex A15 pod Androidom. Tento test prezrádza veľký nedostatok. Optimalizácia Android V8 nie je ani zďaleka tak dobrá, ako je pod Chrome OS alebo pod Windowsom. Kvôli tomuto nedostatku je výkon nového Nexus 10 nižší než výkon Chromebooku aj napriek tomu, že na obidvoch zariadení je Chrome. Taktiež je možné, že SoC Exynos 5 Dual v Chromebook má povolené použiť viac energie, čím sa zvýši aj jeho výkon, no výsledok toho, či oného odôvodnenia je fakt, že Nexus 10 nie je kráľom benchmarkov.

Výsledky SunSpider sú priaznivé, no nie oveľa lepšie než výsledky Snapdragon S4. iPhone 5 a RAZR i porazili Nexus 10. S4 Pro pri Nexus 4 je výkon, ktorý je porovnateľný s ďalšími zariadeniami s rovnakým procesorom. Pri teste SunSpider príliš nezohľadňuje dve jadrá naviac.

BrowserMark stavia Nexus 10 do pozície, v ktorej by jednoducho nemal byť. Zaujímalo by ma, čím to je, či ide o megalomanské rozlíšenie 2560 x 1600, s ktorým má CPU menší problém.

Výkon S4 nie je na zahodenie, no zdá sa, že pod Android 4.2 trpí podobnými problémami s optimalizáciu V8. Na 1.5GHz by sme ho radi videli na hranici zariadení s dvoj-jadrovým Snapdragon S4.

Octane je prvý test, kde Cortex A15 ukázal v čom je dobrý – Nexus 10 s Exynos 5 Dual dokázal poraziť RAZR i o 34% a pri porovnaní s iPhone 5 (A6/Swift) ide o rozdiel slušných 64%.

Nexus 4 je výkonnostne na hranici Snapdragon S4, no znovu je nutné pripomenúť, že dve jadrá naviac tu nehrajú takmer žiadnu rolu.

Nexus 10 zažiaril aj v teste pod názvom Kraken, v ktorom je od RAZR i lepší o celých 30% a nad iPhone 5 má 76% výhodu. Nexus 4 je na druhej strane opäť porovnateľný so zariadeniami so Snapdragon S4.

Celkovo sú teda výsledky Nexus 10 vcelku nádejné a ARM Cortex A15 v sebe nesie veľký potenciál, na ktorom sa však musí ešte popracovať.

Výkon GPU, Baterky a Displej →