Úvod Google I/O Google na Google I/O pravdepodobne spustí cloudovú službu IaaS

Google na Google I/O pravdepodobne spustí cloudovú službu IaaS

0

Zdroje oznámili serveru GigaOM, že Google pravdepodobne vypustí cloudové služby už budúci týždeň na Google I/O, ktoré by mali byť priamymi konkurentami ku Amazon EC2 a Microsoft Azure. Samozrejme, že Google už má svoje cloud služby ako napríklad App Engine a Google Cloud Storage, no pripravované služby by mali byť viac prepracované a mierené pre firmy, ponúkajúc to, čo poznáme pod IaaS (Infrastructure as a Service).

Cloudové služby prichádzajú v troch varianách, Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Structure (PaaS) a Software as a Service (SaaS). Všetky z nich ponúkajú „prenajaté“ virtuálne zdroje. S IaaS si užívatelia jednoducho prenajmú servery, ktoré sú hostované jednou alebo viacerými spoločnosťami. Užívatelia PaaS si prenajmú server spolu so sofwarovým systémom, ktorý naň môžu používať. SaaS užívatelia si prenajmú aplikačný software a databázy spolu so serverom a systémovým softwarom.

Takže teraz, keď už vidíme všetky možnosti, na ktorých Google pracuje, nám je jasné, že svoju službu pripravuje pre firmy, ktoré si radi prenajmú virtuálne servery s možnosťou cloud storage a teda s možnosťou tam uložiť nejaký ten megabajt. S partnermi ako Rightscale a Opscode sa Google zameriava na zlepšenie podmienok pri písaní, nasadzovaní a správe aplikácií aby prilákal vývojárov z Microsoftu priamo k nim a tak ohrozil to, čo je Microsoftu najbližie k srdcu, ich vývojársku komunitu.

Na Google I/O sa dozvieme viac, už budúci týždeň.

Zdroj: gigaom