Úvod Neprehliadnite vlavo Samočistiace a vodoodpudivé sklo displeja

[Video] Samočistiace a vodoodpudivé sklo displeja

0

Všetci poznáme sklo Gorilla Glass, ktoré momentálne chráni väčšinu smartfónov. Čo by ste ale povedali na to, keby sa váš displej dal normálne čítať na slnku, odpudzoval by vodu a prach? Vedci z MIT majú riešenie.

 

V ich tlačovej správe sa hovorí nasledovné:

Je to nové multifunkčné sklo, založené na nanotextúrovom kužeľovitom povrchu, ktorý poskytuje rad funkcií, ako je samočistiaca schopnosť, odolnosť voči vode, zahmlievaniu a oslneniu. Nakoniec ale dúfame, že výrobný proces nebude veľmi finančne náročný, a nová technológia bude môcť byť použitá okrem smartfónov a televízorov aj na solárne panely, automobilové čelné sklá a dokonca aj na okná v budovách.“

Táto technológia je naozaj zaujímavá a ako môžete vidieť na videu pri páde kvapky vody na displej sa jednoducho odrazí preč a zo sebou zoberie aj prípadné nečistoty. Dokonca by bolo možné displej s takýmto sklom napríklad pohodlne oplachovať pod tečúcou vodou. Samozrejme je veľmi náročné a nákladné vytvoriť povrch skla s takouto mikroskopickou kužeľovitou štruktúrou.

Všetko je zatiaľ v štádiu výskumu a testovania a kedy sa dočkáme komerčného využitia je otázne. Veríme že to bude čo najskôr, a že sa náklady na vývoj a výrobu premietnu do konečnej ceny len minimálne.

Video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8he2oKAR8IE[/youtube]

 

[talkandroid.com]