Úvod Neprehliadnite vlavo Atom Z2580: Prvý procesor Intel vyrábaný 14 nm technológiou

Atom Z2580: Prvý procesor Intel vyrábaný 14 nm technológiou

0

Už dlhšiu dobu bolo známe, že Intel plánuje vyrobiť procesor určený pre smartfóny a tablety postavený na 14 nanometrovej technológii. Zatiaľ neexistujú podrobnosti ani presný dátum príchodu na trh, no malo by to byť do roku 2014.

Intel je svetová špička na poli výroby procesorov a čipov a plne si uvedomuje situáciu na trhu, kedy predaj smartfónov a tabletov  prekročil predajnosť PC. V záujme spoločnosti Intel je vyrobiť najlepší procesor práve pre tieto zariadenia. Najnovší počin Intelu, čip Medfield, je schopný držať krok so súčasnou ARM architektúrou, ale zaostáva v pomere výkon na watt, a to je presne miesto kde bude 14 nm procesor excelovať, teda prinesie významné zlepšenie miery spotreby elektrickej energie.

Tento procesor bude myslieť aj na siete 4. generácie (LTE), ktoré sú známe skôr vďaka spotrebe energie ako rýchlosťou, a 14 nm Atom Z2580 by mal ich smäd po šťave z batérii ukončiť. Je pravda že IBM a Samsung odhalili svoje vlastné 14 nm koncepcie čipov, ale Intel je so svojimi kvalitami schopný priniesť na trh niečo, čo bude lepšie ako čokoľvek iného. Dúfame len, že nebudeme musieť naozaj čakať až do roku 2014 a nový procesor uvidíme niekedy v polovici roku 2013. Na začiatok roku 2013 je pripravený štart čipu Tegra 4 od Nvidie, takže sa máme na čo tešiť.

 

[androidauthority.com]