Úvod Novinky Android KONEČNE: Android 5.0 Lollipop možno umožní vymazanie aplikácií operátorov

KONEČNE: Android 5.0 Lollipop možno umožní vymazanie aplikácií operátorov

10

Kúpa zariadenia cez operátora môže byť v niektorých prípadoch lacnejšia, no prichádza aj so svojimi nevýhodami. Prvou je samozrejme dvojročná viazanosť, no tam to nekončí. Operátori do zariadení nahrávajú svoje aplikácie, ktorých sa len tak ľahko nezbavíte. Ak by sa jednalo len o aplikácie, ktoré by vám v každodennom živote pomohli, ako napríklad aplikácia pre správu účtu, kde si viete skontrolovať koľko minút, SMS, či MB ste minuli, nehnevali by sme sa. Často je ale situácia úplne iná a v telefóne máte nainštalované aplikácie, ktoré ste nechceli a nikdy ani chcieť nebudete. Presne v tom vám pomôže nový Android 5.0 Lollipop.

Gabe Cohen z Google v rozhovore pre server Ars Technica vysvetlil, ako bude k takýmto aplikáciám pristupovať ich nová verzia operačného systému.

Podľa jeho slov sa aplikácie nainštalujú z Google Play po vložení SIM karty, pričom nainštalované nebudú na systémovej partícii. To teda znamená, že ich budete môcť odstrániť tak, ako každú inú aplikáciu. Operátori ich na druhú stranu budú môcť oveľa jednoduchšie aktualizovať.

Momentálne ale nie je jasné či bude táto funkcionalita implementovaná celosvetovo, alebo len pre americký trh a či bude bude pre operátorov povinná.

Má to však aj jednu nevýhodu. Ak si povedzme kúpite Nexus od jedného z predajcov (nie od operátora) a dáte doň SIM kartu jedného z operátorov, telefón si automaticky stiahne spomínané aplikácie. Tie si samozrejme budete môcť odinštalovať, no to sú kroky navyše.

Zdroje: AT, AAM