Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy Z Fold 3 je tu: Všetky informácie o najšialenejšom telefóne...

Samsung Galaxy Z Fold 3 je tu: Všetky informácie o najšialenejšom telefóne tohto roka!

Samsung oficiálne predstavil novú skladaciu vlajkovú loď. Je lacnejšia, odolnejšia a vybavená funkciami, ktoré si zamiluje každý majiteľ radu Galaxy Note.

2

Samsung dnes počas virtuálnej tlačovej konferencie oficiálne predstavil vlajkového predstaviteľa skladacích smartfónov. Model Galaxy Z Fold 3 5G prináša obrovské vylepšenia vo všetkých smeroch, ktoré z neho robia smartfón hoden pre použitie v bežnom svete. Zatiaľ čo Galaxy Z Fold2 bol v porovnaní so Z Fold 3 krehký, novinka je vyrobená a poskladaná tak, aby sa jej nič nestalo ani vtedy, keď s ňou budete zaobchádzať tak, ako s bežným smartfónom.

Galaxy Z Fold 3 okrem toho prináša mnohé pokrokové technológie. Samsungu sa konečne podarilo telefón vybaviť odolnosťou voči vode (IPx8) a veľkú premiéru má aj predný fotoaparát umiestnený priamo v displeji. Displej tak ostáva nerušený priestrelom alebo kvapôčkovým dizajnom.

Spoločnosť od predstavenia pôvodného Galaxy Fold ušla obrovský kus cesty, ktorý je jasne viditeľný nielen na hardvéri, ale aj softvéri.

Samsung Galaxy Z Fold 3: Hardvér

Odolnosť voči vode | S Pen | Armor Aluminum | Fotoaparát priamo v displeji

Samsung Galaxy Z Fold 3 je v porovnaní s minulými generáciami vyrobený ako tank. Spoločnosť hovorí, že veľmi pozorne načúvala spätnej väzbe svojich zákazníkov a vylepšila presne to, na čo sa ľudia sťažovali, resp. čo odporúčali vylepšiť najčastejšie.

Odolnosť je pri skladacích smartfónoch Achillovou pätou a očividne si to uvedomuje aj Samsung. Z Fold 3 a Z Flip 3 preto prešli nemalými úpravami, ktoré zaručujú, že smartfóny toho vydržia podstatne viac.

Veľmi dôležitou zmenou je nová ochranná vrstva na hlavnom displeji, ktorá je až o 80 % odolnejšia než predchádzajúca generácia. Zadná strana a predný displej po novom pokrýva najnovšia generácia ochranného skla Corning Gorilla Glass Victus, ktoré je až o 50 % tvrdšie než Gorilla Glass 6.

Armor Aluminum – najtvrdší materiál v smartfóne

O 10 % odolenejší | Ľahší | Najtvrdší materiál využitý v smartfóne

Pozornosť si vyslúžil aj samotný rám smartfónu, ako aj systém pre zatváranie a otváranie (pántik). Samsung ich vyrobil z nového, výrazne odolnejšieho materiálu – Armor Aluminum. Výrobca hovorí, že Z Fold 3 a Z Flip 3 sú vôbec prvé smartfóny na svete, ktoré používajú takto tvrdý a odolný materiál. Armor Aluminum je o 10 % odolnejší než predchádzajúce generácie a je dokonca ľahší než materiály, ktoré Samsung využíval doteraz.

Čo sa týka výkonu, Galaxy Z Fold 3 (aj Z Flip 3) poháňa najnovší procesor Snapdragon 888 5G vyrobený 5 nm výrobným procesom. Samozrejmosťou je aj schopnosťou pracovať so sieťami 5. generácie (5G) a mnohé ďalšie výhody vyplývajúce z tak pokrokového čipu. Spomeniem napríklad vynikajúcu energetickú efektivitu a podobne.

Galaxy Z Fold 3 5G ponúka rovnako veľký, 7,6-palcový displej (hlavný), ktorý je tento rok vybavený špeciálnou technológiou Echo square display. Čo to presne znamená v technickom zmysle úplne nevieme, no v praxi to znamená až o 29 % vyšší jas. Samsung ho preto nazýva najpokrokovejším a najpohlcujúcejším displejom, aký kedy vyrobil. Či je to pravda si môžete prečítať v článku o prvých dojmoch, ktorý sme napísali po tom, ako sme sa s telefónom reálne stretli.

Samsung vylepšil aj „predný“ displej, ktorý budete používať vtedy, ak sa vám nebude chcieť otvárať veľký displej. K dispozícii budete mať 6,2-palcový Dynamic AMOLED 2X Cover Screen displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 2 268 x 832 pixelov, ktorý je podľa spoločnosti ideálny na rýchle odpísanie na správy alebo čítanie rýchlych správ či kontrolu najnovších notifikácií.

Vylepšený displej a…kde je fotoaparát?

120 Hz displej vpredu aj vnútri | Bez priestrelu | Podpora S Pen

Pravý zážitok z Foldu však pochopiteľne prichádza po tom, ako telefón otvoríte. Pozerať sa budete na rovnako veľký, 7,6-palcový 120 Hz Infinity Flex displej, avšak s malými zmenami. Celý telefón je o 11 gramov ľahší, čo sa možno nezdá ako veľké číslo, no v praxi to snáď bude znamenať výrazne pohodlnejší zážitok z používania.

Po otvorení smartfónu sa vám (ne)ukáže jedna z najväčších zmien a budúcnosť azda všetkých smartfónov. Na veľkom displeji totiž nenájdete priestrel pre predný fotoaparát. Ten Samsung zapustil priamo do displeja, vďaka čomu budete mať k dispozícii obrovskú, ničím nerušenú plochu pre prácu, pozeranie videí či fotiek alebo na hranie hier.

Druhou veľkou zmenou, ktorá má veľkú súvislosť s výrazne vylepšenou odolnosťou Z Fold 3 je podpora pre zariadenie, bez ktorého by si majitelia zariadení Galaxy Note nevedeli predstaviť život – S Pen.

Samsung vám v prípade Z Fold 3 dáva na výber nie z jednej, ale dokonca dvoch možností, a to z S Pen Pro a S Pen Fold Edition. Obe perá fungujú na Z Fold 3, no sú medzi nimi veľké rozdiely.

S Pen Pro je najrobustnejší stylus, aký Samsung doteraz vyrobil. Váži 14 gramov, je dlhší pre pohodlnejšiu prácu (až 17,37 cm) a je aj širší. V priemere má úctyhodných 9,5 mm. Okrem toho má podporu pre Bluetooth LE a možnosť prepínania sa medzi zariadeniami. Jedno pero S Pen Pro tak môžete používať nielen na Z Fold 3, ale aj na ďalších zariadeniach, napríklad tabletoch.

S Pen Fold Edition je menší, váži len 8 gramov, meria 13,2 cm a v priemere má len 7,7 mm. Chýba mu Bluetooth pripojenie a použijete ho len na Z Fold 3. Podporu pre iné zariadenia, bohužiaľ, nemá.

No a ak sa pýtate, ako si máte so sebou nosiť S Pen, keď naň miesto v telefóne chýba, odpoveď je jednoduchá. Samsung vyvinul špeciálne Cover puzdro podobné tomu, ktoré sme mohli vidieť už pri Galaxy S21 Ultra.

Samsung Galaxy Z Fold 3: Softvér

Funkcia Labs | Vylepšené aplikácie pre väčší displej

Samsung už minulý rok ukázal, že pri vývoji skladacích smartfónoch nezanedbal ani softvér a opäť sa to ukazuje aj tento rok. Samsung opäť vylepšil multitasking tak, aby ešte viac využil veľkej plochy na Fold 3. Prerobil aj menu, v ktorom sa na Fold 3 budete vedieť orientovať podstatne jednoduchšie a hlavne rýchlejšie.

V spolupráci s Google, Microsoftom a ďalšími partnermi dokonca upravil mnohé aplikácie tak, aby využili plný potenciál veľkého displeja.

Veľkou novinkou je tiež funkcia „Labs,“ ktorú nájdete v nastaveniach smartfónu. Funkcia Labs vám umožní zmeniť veľkosť okna aplikácie, ktorá nemá plnú podporu pre veľké displeje tak, ako vám to bude vyhovovať najviac. Je nutné povedať, že túto funkciu musíme podrobne vyskúšať, no znie to určite zaujímavo, hlavne pri appkách, ktoré sa roztiahli na veľký displej a ich používanie nebolo ideálne.

Súčasťou Labs budú aj ďalšie nastavenia, ktoré vám umožnia zmenšiť si obľúbenú aplikáciu, ktorá sa bude otvárať iným spôsobom od ostatných. Opäť, toto je funkcia, ktorú si musíme vyskúšať naživo. Z prezentácie totiž nebolo úplne dobre vidieť, ako to funguje v praxi.

Galaxy Z Fold3 má k dispozícii niekoľko kamier. Predný selfie foťák som už spomenul, no na telefóne je samozrejme dostupných viac senzorov. Na zadnej strane sa nachádzajú 3 senzory (12 Mpx ultraširokouhlý, 12 Mpx hlavný a 12 Mpx zoom fotoaparát. Nad menším displejom sa nachádza 10 Mpx senzor a vnútri, priamo pod displejom sa nachádza 4 Mpx senzor so svetelnosťou f/1.8.

Samsung Galaxy Z Fold 3: Cena a dostupnosť

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G bude dostupný za cenu 1 899 €. Dostupný bude už 27. augusta, predobjednávky spoločnosť spúšťa ešte dnes. Súčasťou predobjednávkového systému bude možnosť získať “Note” balíček pozostávajúci z pera S Pen, nabíjačky a špeciálneho puzdra zadarmo.

Okrem toho Samsung opäť spúšťa aj výkup smartfónov. Na zakúpenie Z Fold 3 môžete získať maximálne 1 000 €. Takto vysoká čiastka sa dá získať po odpredaji Galaxy Note 20 Ultra v perfektnom stave.

Čo sa farebného prevedenia týka, dostupný bude v striebornom Phantom Silver, zelenom Phantom Green alebo čiernom Phantom Black prevedení.

Samsung Galaxy Z Fold 3: Špecifikácia

  • Displej (hlavný): 7,6“ Dynamic AMOLED 2X, Infinity Flex, 2 208 x 1 768, podpora pre S Pen
  • Displej (sekundárny): 6,2“ Dynamic AMOLED 2X, 2 268 x 832
  • Procesor: Snapdragon 888, 5 nm
  • Pamäť: 12 GB RAM
  • Úložisko: 512 GB, UFS 3.1
  • Fotoaparáty (vzadu):
    •  (Ultraširokouhlý) 12 Mpx, f/2.2
    •  (Hlavný) 12 Mpx, f/1.8
    •  (Zoom) 12 Mpx, f/2.4
  • Fotoaparáty (vpredu):
    •  10 Mpx, f/2.2
  • Fotoaparát (pod displejom):
    •  4 Mpx, f/1.8
  • SIM: 1x eSIM, 2x Nano SIM
  • Batéria: 4 400 mAh
  • Audio: stereo reproduktory, Dolby Atmos
  • Rozmery (poskladaný): 67,1 x 158,2 x 16 mm
  • Rozmery (rozložený): 128,1 x 158,2 x 6,4 mm
  • Cena: 1 899 €