Úvod Výrobcovia Samsung Toto tu ešte nebolo: Po celom svete z ničoho nič prestali fungovať...

Toto tu ešte nebolo: Po celom svete z ničoho nič prestali fungovať DVD a Blu-ray prehrávače

2

Žijeme v čase, v ktorom sa kladie veľký dôraz na to, ako trávime voľný čas. Scénu zaplavili služby ako Netflix, HBO Go či Amazon Prime. Mnohí ľudia však stále v domácnostiach používajú DVD a Blu-ray prehrávače, vďaka ktorým si vychutnajú svoje obľúbené filmy a seriály vo vysokej kvalite. Tí, ktorí majú tieto zariadenia od spoločnosti Samsung však narazili na problém.

Niektoré modely totiž jednoducho prestali fungovať. Len tak z ničoho nič. Nejde pritom o hardvérové zlyhanie, keďže podobný problém hlásia ľudia z celého sveta, a to rovno na niekoľkých rôznych modeloch prehrávačov. Riešenie? Zatiaľ žiadne.

Problém sa vyskytuje hlavne na Blu-ray a DVD prehrávačoch Samsung s Wi-Fi konektivitou. Problém napríklad hlásia majitelia prehrávačov BD-J5700, ale aj majitelia systémov HT J4500.

Ako sa problém prejavuje? Niektoré zariadenia sa zapnú a okamžite reštartujú, čím vytvárajú nikdy nekončiacu slučku. Niektoré zas vydávajú zvláštny zvuk, takmer akoby sa prehrávač pripravoval na vytiahnutie disku aj vtedy, keď v ňom nič nie je. Takmer vo všetkých prípadoch zariadenia vôbec nereagujú na povely z ovládača.

Internet okamžite zaplavili rôzne teórie o tom, čo môže spôsobovať toto zvláštne správanie. Niektorí vinia najnovšiu verziu firmvéru, čo je však nepravdepodobné, keďže problém vznikol na veľkom počte zariadení a nie všetky z nich dostali aktualizáciu.

Oveľa pravdepodobnejším vinníkom je uplynutie platnosti bezpečnostného SSL certifikátu, čo by vysvetľovalo, prečo sa zariadenia nevrátia do fungujúceho stavu ani po obnovení továrenských nastavení.

Samsung na problém zatiaľ nezareagoval. Predpokladáme, že prvé náznaky riešenia prebehnú dnes, t.j. v pondelok.