Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi ekosystém

Xiaomi ekosystém

0

Xiaomi je známa čínska spoločnosť, ktorá bola založená v roku 2010. Spočiatku sa zameriavala na vývoj a výrobu smartfónov, pričom jej víziou bolo ponúknuť spotrebiteľom kvalitné zariadenia za nízke ceny. Vďaka tomu sa jej v roku 2014 podarilo na čínskom trhu predbehnúť Samsung vo vedúcej pozícii s 12,5 % podielom na trhu.

Ako rýchlo inovujúcej spoločnosti jej neunikol ani rýchly nárast vlny produktov v tzv. kategórii IoT (Internet of Things). V roku 2013 spoločnosť prišla s 5-ročným plánom, ktorého súčasťou bola finančná podpora, resp. investícia do 100 startupov.

Vďaka tomuto rozhodnutiu tu po 6 rokoch máme širokú ponuku produktov, ktorú spoločne nazývame Xiaomi ekosystém. Tento ekosystém sa delí do 3 hlavných kategórií.

  1. Lifestyle – nájdeme tu produkty ako inteligentné zubné kefky, smart cestovné kufre či inteligentné vankúše.
  2. Internet of Things – nachádzajú sa tu produkty určené najmä do smart domácností ako alarmy, inteligentné osvetlenia či robotické vysávače.
  3. Doplnky pre telefóny – v tejto kategórii nájdeme bežné doplnky k telefónom, napríklad power banky, nabíjačky či obaly na telefóny.

Celý ekosystém je navrhnutý tak, aby v jeho centre bol smartfón s aplikáciou Mi Home. Aplikáciu je možné stiahnuť na všetky zaradenia s operačným systémom Android alebo iOS.

Nižšie vám predstavíme niekoľko zariadení z tohto ekosystému. Ak ste si pod stromčekom niektoré z nich našli, môžete sa inšpirovať ako rozšíriť tento ekosystém a  spríjemniť si život.

Rýchlovarná kanvica Xiaomi Mi Smart Kettle

Samotná rýchlovarná kanvica ponúka zaujímavý pomer ceny a kvality, na čo sme v prípade Xiaomi už zvyknutí. Za cenu približne 39 € získate rýchlovarnú kanvicu s objemom 1,5 litra a príkonom 1 800 W. Vďaka tomu dokážete 1,5 litra vody dostať do bodu varu za niečo málo cez 4 minúty. Okrem zaujímavých parametrov ponúka aj elegantný minimalistický dizajn a kvalitné materiály. Vnútro kanvice sa skladá z dvoch vrstiev nerezovej ocele a výrobca sľubuje minimálne 10-ročnú životnosť.

Zo zariadenia však vyťažíte maximum po tom, čo ho spárujete prostredníctvom Bluetooth so svojím mobilným telefónom a aplikáciou Mi Home. Vďaka tomu dostane táto rýchlovarná kanvica funkcie, ktoré by ste u konkurencie v tejto cenovej kategórii hľadali márne.

Xiaomi Mi Smart Kettle
Xiaomi Mi Smart Kettle

Rieši totiž pomerne závažný problém. Rôzne nápoje si vyžadujú rôznu teplotu vody pri zalievaní, aby ste dostali tú najlepšiu chuť a zachovali kvalitu nápoja. V prípade rýchlovarnej kanvice Xiaomi Mi Smart Kettle si v aplikácii môžete nastaviť rôzne teploty ako aj udržiavanie teploty vody vo vnútri kanvice, a to až počas 12 hodín. Pokiaľ nepoznáte ideálne teploty pre rôzne nápoje, v aplikácii máte predpripravené 4 nastavenia nápojov (pre kávu, zelený čaj, čierny čaj a sušené mlieko).

Osobná váha Xiaomi Mi Body

Na prvý pohľad sa cena okolo 50 € môže zdať privysoká. To by bola aj pravda, ak by jej jedinou funkciou bolo odváženie správnej hmotnosti. Samozrejme, že s takýmto produktom by Xiaomi neprišlo na trh, a preto do váhy dostala množstvo funkcií a vytvorila prehľadnú aplikáciu Mi Fit na zobrazovanie širokého spektra údajov.

Pri registrácii používateľa musíte zadať vek, pohlavie, výšku a hmotnosť, ktorú už odváži samotná váha. Pamäť zariadenia obsiahne až 16 používateľov. Nie je to benefit pre priemernú domácnosť, ale nájde si uplatnenie aj u osobných či tímových trénerov.

Okrem toho vám poskytne prehľad aj o BMI, hodnote telesného tuku, percente vody v tele, bazálnom metabolizme, viscerálnom tuku, hmotnosti svalstva či kostí a takisto aj o type postavy. Všetky údaje z meraní sú prehľadne ukladané a vizualizované v aplikácií Mi Fit. Stačí ak si osobnú váhu Xiaomi Mi Body spárujete s mobilom prostredníctvom Bluetooth.

Robotický vysávač Xiaomi Roborock Sweep One S6

S inteligentnou domácnosťou sa už dlhé roky spája aj robotický vysávač. Rieši totiž jednu z najotravnejších domácich prác. Robotické vysávače už nie sú na trhu novinkou. V minulosti si však takýto produkt zakúpili najmä technickí nadšenci a geekovia. Tieto vysávače mali rôzne problémy (kolízie s nábytkom, nesystematické vysávanie, ktoré vynechávalo miesta, malá baterka, ktorá sa dlho nabíjala, náročné nastavenie, pričom pri niektorých modeloch bolo potrebné ťahať tenké kábliky v lištách, aby vysávač poznal hranice).

Našťastie to je už minulosť a vývoj týchto domácich pomocníkov šiel míľovými krokmi vpred. Xiaomi v tomto roku prišla už so svojou 6. generáciou Xiaomi Roborock. Tento vysávač je vybavený aj funkciou mopovania. Okrem samotného vysávania dočista vyleští aj podlahu. Je vybavený výkonným laserovým snímačom, ktorý mu umožňuje vyhnúť sa prekážam a mapovať si priestor pre budúce upratovanie. Vďaka tomu sa vysávač neustále učí a dokáže lepšie plánovať proces vysávania a mopovania. Podľa mnohých recenzií od odborníkov, ale aj konečných spotrebiteľov ponúka bezkonkurenčný pomer kvality a ceny. Na Slovensku sa jeho cena  pohybuje okolo 599 €.

Samozrejme k vysávaču patrí aj aplikácia, pomocou ktorej dokážete vysávanie spustiť na diaľku, aj keď práve nie ste doma. Aplikácia umožňuje aj plánovanie pravidelných upratovacích cyklov či monitoring pohybu a stavu robotického vysávača v reálnom čase.

Ekosystém poskytuje synergiu

To najlepšie sme si pre vás nechali na koniec. V Xiaomi ekosystéme sú desiatky kvalitných a cenovo dostupných pomocníkov či gadgetov. Tie dokážu medzi sebou komunikovať a spolupracovať. Pokiaľ sa rozhodnete svoju smart domácnosť postaviť na tomto ekosystéme, aplikácia Mi Home vám pomôže vytvoriť si rôzne scenáre.

Predstavte si, že ráno opustíte svoj byt a idete do práce. Pohybové snímače a snímače na dverách identifikujú, že nikto nie je doma. Alarm sa sám aktivuje, svetlá a spotrebiče ako televízor sa vypnú, automaticky sa spustí vysávač a čistička vzduchu. Po príchode domov vás tak už nečakajú nepríjemné domáce práce či nečakane veľké účty za spotrebu energie.

Pokiaľ ste sa aj vy nadchli pre ekosystém Xiaomi, teraz máte možnosť získať mnohé jeho časti v Okay elektro s garanciou najnižšej ceny na trhu a možnosťou bezplatného osobného odberu na ktorejkoľvek zo širokej siete predajní na Slovensku. Celý ekosystém sa vyznačuje aj veľmi jednoduchou inštaláciou, ktorú zvládne každý.