Úvod Samsung Samsung Galaxy S11 Samsung Galaxy S11 vraj ponúkne natáčanie 8K videí a ďalšie šialenosti

Samsung Galaxy S11 vraj ponúkne natáčanie 8K videí a ďalšie šialenosti

0

Nová vlajková loď spoločnosti Samsung, zatiaľ známa ako Galaxy S11, bude aj v budúcom roku horúcim produktom medzinárodných trhov. Tradičný kolotoč špekulácií a zákulisných informácií sa už rozbehol.

Nedávno sme sa dozvedeli, že Samsung Galaxy S11 bude mať možno ešte väčší displej ako tohtoročný Galaxy Note 10. Budúcoročná vlajková loď by mala byť dostupná v troch verziách, ktoré doplnia ďalšie dve orientované na 5G.

Autori z vývojárskeho XDA fóra teraz „vypitvali“ najnovšiu verziu aplikácie Samsung Camera, kde v zdrojovom kóde odhalili možné budúce funkcie určené pre nadchádzajúce zariadenia. Prirodzene nie sú priamo spojené s novou vlajkovou loďou, vzhľadom na ich vlastnosti sa ale dá predpokladať, že patria aj/práve budúcemu Galaxy S11.

8k video
Foto: XDA

Autori znovu informujú o 108 Mpx hlavnom snímači obrazu, o ktorom sa hovorilo už skôr. Teraz spomínajú aj pomer strán obrazovky 20:9 a schopnosť záznamu 8K videa pri snímkovaní 30 FPS.

samsung
Foto: XDA

Informácii o 8K videu nahráva na smeč nielen snímač obrazu s vysokým rozlíšením, ale aj čipset Exynos 990, ktorý záznam videa v takto vysokom rozlíšení podporuje. Snapdragon 865 síce ešte predstavený nebol, no dá sa počítať s tým, že bude taktiež podporovať 8K video.

V aplikácii fotoaparátu by sa mali objaviť nové režimy snímania. Director’s View by mohol na jednej obrazovke zobraziť video záznamy zo všetkých snímačov obrazu súčasne. Zaujímavý môže byť režim Night Hyperlapse, teda časozberné video prispôsobené pre nočné scény.

8K video v smartfóne sa môže zatiaľ javiť ako zbytočnosť, no vzhľadom na rozvoj technológií bolo jasné, že ho skôr či neskôr niektorý z výrobcov zákazníkom ponúkne. Či to bude práve Samsung, sa s istotou dozvieme až neskôr, v budúcom roku.

8K video už ale jeden smartfón ponúka. Volá sa ZTE Nubia Red Magic 3. Záznam je však  limitovaný nízkym snímkovaním 15 FPS. Taký Google Pixel 4 pritom nedokáže natočiť ani 4K video pri 60 FPS. Dostupné je len s 30 snímkami za sekundu.

Google totižto podľa vlastných slov zistil, že väčšina užívateľov aj tak preferuje natáčanie videí v štandardom FHD rozlíšení. Preto sa primárne zameral na tento formát.