Úvod Novinky Android Android 10 Q prinesie výraznú zmenu: Chystá sa tmavý režim v plnej...

Android 10 Q prinesie výraznú zmenu: Chystá sa tmavý režim v plnej paráde!

0

O pár mesiacov získame pohľad na novú, jubilejnú 10. verziu operačného systému Android s abecedným pomenovaním začínajúcim na Q. Google ju tradične predstaví na májovej vývojárskej konferencii Google I/O.

Android 10 Q je stále ešte veľmi ďaleko, no už teraz sa hovorí o novinke, po ktorej užívatelia bažia dlhodobo – Dark Mode, tmavý motív, režim, téma alebo jednoducho užívateľské prostredie, v ktorom bude prevládať čierna farba a jej odtiene. Samozrejme natívne, ako priama funkcia systému, ktorú si užívateľ jednoducho aktivuje v nastaveniach.

O tmavom motíve, ako schválenej inovácii v OS Android 10 Q, padla zmienka v nástroji Chromium bug tracker. Pôvodne verejný príspevok medzičasom tvorcovia presunuli do režimu pre súkromné zobrazenie. Nájsť ste ho mohli na tejto adrese.

tmavy motiv
Tmavé UI obsahuje aj čistý OS Android 9 Pie, aktivuje sa však automaticky podľa zvoleného pozadia domácej obrazovky.

Príspevok zatiaľ netreba brať ako potvrdenie funkcionality, aj keď má možno väčšiu váhu, ako dohady prúdiace z neoficiálnych zdrojov. Takémuto vylepšeniu ale situácia praje. Užívateľské prostredie v tmavých farbách ponúka svojim užívateľom napr. Huawei (EMUI) alebo čerstvo aj Samsung (nové One UI).

Čoraz viac smartfónov využíva OLED obrazovky, ktoré jediné vedia zobraziť takzvanú dokonalú čiernu (princíp vypínania jednotlivých pixelov). V neposlednom rade tu je spomínaný dlhodobý záujem užívateľov, ktorý by Google nemal prehliadať. Okrem toho, Google začal do tmavých farieb postupne prezliekať všetky svoje aplikácie: od YouTube, cez Správy až po appku Hry Play.