Úvod Novinky AKTUÁLNE: Prichádza OBROVSKÁ zmena. EÚ má na rok 2024 dôležitú novinku

AKTUÁLNE: Prichádza OBROVSKÁ zmena. EÚ má na rok 2024 dôležitú novinku

Súčasné zariadenia nebudú novou legislatívou ovplyvnené, týkať sa bude výhradne nových zariadení, ktoré budú uvedené na trh po stanovených dátumoch.

0

Pre Európsku úniu (EÚ) je rok 2024 veľmi dôležitým obdobím. V jeho priebehu totiž plánuje uviesť hneď niekoľko dôležitých legislatív, pričom minimálne jedna z nich sa dotkne úplne všetkých z nás. Konkrétne hovoríme o legislatíva, ktorá prikáže všetkým výrobcom smartfónov používať jednotný nabíjací štandard, resp. jednotnú nabíjačku.

Ako píše portál Živé.sk, Európska komisia (EK) prostredníctvom sociálnych sietí upozornila, že úlohu jednotného nabíjacieho štandardu bude plniť USB-C. O tejto záležitosti sa v minulosti špekulovalo celkom dlhú dobu. Zlom nastal v septembri roku 2021, kedy EK oznámila definitívny zákrok. Nariadenie by malo vstúpiť do platnosti koncom tohto roka. Treba však pripomenúť, že sa bude zavádzať postupne.

Od decembra nielen pre všetky smartfóny

Konkrétne od 28. decembra sa bude povinnosť používať jednotnú nabíjačku na všetky smartfóny, a to bez ohľadu na značku. To ale nie je všetko. Vzťahovať sa bude aj na tablety, kamery, slúchadlá, čítačky, myši, klávesnice a headsety. Neskôr, presnejšie 28. apríla, začne táto povinnosť platiť aj pre notebooky.


Prečítajte si tiež:


Taktiež stojí za zmienku, že všetky zariadenia, ktoré budú podporovať aspoň 15 W nabíjanie, budú musieť byť kompatibilné s USB Power Delivery (USB-PD). Súčasné zariadenia nebudú novou legislatívou ovplyvnené, týkať sa bude výhradne nových zariadení, ktoré budú uvedené na trh po stanovených dátumoch (28. december 2024, resp. 28. apríl 2026).

EÚ presadila jednotný konektor
Kábel s USB-C koncovkou | Zdroj: Pixabay

Náznaky EÚ pozorujeme už dlhšie

Ako bolo spomenuté vyššie, o nastolení jednotného nabíjacieho štandardu pre malú spotrebnú elektroniku sa diskutovalo dlhé roky. A v priebehu času sme sa dočkali aj niekoľkých náznakov, že sa blíži konečné riešenie. Jedným z kľúčových okamihov bolo šírenie fámy, že Apple pri sérii smartfónov iPhone 15 presedlá z konektoru Lightning na USB-C. A ako sme zistili v septembri minulého roku, presne to sa stalo.

Prospešné pre spotrebiteľov aj planétu

Apple bol jediným z mála odporcov jednotnej nabíjačky. EÚ tvrdila a tvrdí, že jednotný štandard pre nabíjanie bude prospešný ako pre spotrebiteľov, tak aj pre výrobcov a predovšetkým pre planétu. Spotrebitelia vďaka nemu získajú viac komfortu, nakoľko nebudú na každé svoje zariadenie potrebovať samostatnú nabíjačku.

V rámci firiem má táto zmena fungovať ako pohon pre inovácie. Nakoľko budú musieť všetci výrobcovia používať jeden a ten istý štandard, možno očakávať, že sa budú silou-mocou pretekať v tom, aby ho podali v najlepšom možnom prevedení.

Apple iPhone 15 Pro
iPhone 15 s USB-C konektorom | Zdroj: Apple

Napokon sa nám poďakuje aj planéta, nakoľko absencia potreby používať špecifickú nabíjačku pre každé jedno zariadenie znamená, že bude v kontajneroch (a na skládkách) končiť oveľa menej adaptérov a káblov.

Apple tieto výroky negoval so slovami, že jednotný nabíjací štandard nebude podporovať, ale naopak brzdiť inovácie. EÚ však má oveľa väčšiu moc a Apple tak neostalo nič iné, než sa podvoliť. V septembri minulého roku predstavil smartfóny iPhone 15, pričom všetky už disponujú USB-C konektorom. Okrem nich vydal aj upravenú verziu slúchadiel AirPods Pro, ktoré taktiež vybavil deklarovaným štandardom.