Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi 13T na Slovensku prepisuje ceny: Lepšie vybavené telefóny budete hľadať veľmi...

Xiaomi 13T na Slovensku prepisuje ceny: Lepšie vybavené telefóny budete hľadať veľmi ťažko

Séria Xiaomi 13T sa na Slovensku rýchlo stáva bestsellerom. Niet sa čomu čudovať, novinky snúbia špičkové parametre a ľudovú cenu.

0
Xiaomi 13T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / AndroidPortal.sk

Pri výbere nového smartfónu by sa mal každý z nás opýtať, čo určite potrebuje, čo by mu spravilo radosť a čo by ho možno prekvapilo. Moderné telefóny už síce často excelujú vo všetkých kategóriách, no bohužiaľ, často sa to odzrkadlí práve na cene.

Nájsť rozumné vyváženie všetkých parametrov tak nemusí byť také jednoduché, ako sa môže spočiatku zdať. Teda, až doteraz. Na trhu sú totiž zariadenia, ktorých cieľom je priniesť čo najbohatšiu výbavu, ktorá je praktická, výkonná a nadčasová za cenu, ktorá je dostupná pre väčšinu ľudí. Séria Xiaomi 13T vznikla presne s týmto cieľom.

Xiaomi 13T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Silný, rýchly a presný hlavne tam, kde na tom záleží

Keď sa pozriete na telefón, všimnete si hlavne jeho displej. To je oblasť, ktorá mnohých často presvedčí o tom, že v ruke držia kvalitný telefón. Tie lacné majú buď nižšie rozlíšenie, sú „pomalé“ (majú nižšiu obnovovaciu frekvenciu) alebo zlé podanie farieb či dokonca neprijateľné pozorovacie uhly.

Na displej si tak treba dávať veľký pozor. Našťastie, Xiaomi o dôležitosti zobrazovacieho panela veľmi dobre vie. Do série Xiaomi 13T preto vložil obrovský 6,67-palcový panel s označením CrystalRes. O tom, ako ďaleko sa dostali cenovo dostupnejšie telefóny za posledné roky svedčí napríklad fakt, že Xiaomi 13T sú schopné dosiahnuť jas až 2600 nitov. To je nutné pre správne zobrazenie HDR obsahu, ale aj pre to, aby boli jednoducho viditeľné aj na priamom slnku.

Xiaomi 13T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Len pre porovnanie, niektoré monitory (aj televízory) a iné zobrazovacie zariadenia majú často jas hlboko pod úrovňou 1000 nitov. Rozdiel je to teda obrovský a je skutočne pozoruhodné, aké kvalitné panely už dnes výrobcovia vedia nasadiť do telefónov, ktoré sú v porovnaní s vlajkovými loďami cenami skoro na polovici.

Ako sme naznačili vyššie, pri displejoch nie je dôležitá len uhlopriečka, ale aj rýchlosť obnovovania, inak povedané, ako často sa obsah na displeji obnoví každú sekundu. Séria Xiaomi 13T to dokáže až 144-krát za sekundu (144 Hz). Tam ale jeho triky ani zďaleka nekončia.

Inžinieri firmy si sú vedomí toho, že vyššia frekvencia výrazným spôsobom zaťažuje batériu a pri niektorých úkonoch ju jednoducho nepotrebujete. Telefóny tak vedia inteligentne a autonómne rýchlosť obnovovacej frekvencie upravovať podľa potreby. Úplne plynulo tak pridávajú alebo uberajú z piatich stupňov (30 Hz, 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz a 144 Hz). Nižšie úrovne sú vhodné pri práci so systémom a čítaní textu. Vyššie hodnoty naopak pri hraní hier, čo vám poskytne konkurenčnú výhodu voči vašim súperom.

To nás privádza k ďalšiemu veľmi dôležitému bodu, ktorým je „motor“ telefónu. Je fajn, že na pomyselnej vlečke veziete špičkový displej, ten je ale nutné utiahnuť. A aj o toto je pri sérii Xiaomi 13T veľmi dobre postarané, dokonca s rezervou navyše!

Xiaomi 13T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Výrazný výkon aj dotyk legendy: Xiaomi 13T ukazuje, čo ľudia chcú

V Xiaomi pri výbere vhodných parametrov očividne pracovali s veľmi prísnym rozpočtom, no aj napriek tomu sa im podarilo vybrať, podľa nás, veľmi kvalitne a efektívne. Výkon procesora je pri modeloch 13T a 13T Pro mierne odlišný, no nemusíte sa obávať. Oba telefóny si okrem spomínanej „vlečky“ v podobe ambiciózneho displeja dokážu hravo poradiť aj s náročnými hrami a aplikáciami.

Xiaomi 13T preto poháňa čipset osemjadrový čipset Mediatek Dimensity 8200 Ultra, ktorý je vyrobený na pokrokovej 4 nm výrobnej technológii. To je extrémne dôležité pre dosiahnutie čo najdlhšej výdrže batérie.

Xiaomi 13T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Viac tranzistorov, ktoré sú uložené tak blízko pri sebe často znamená aj vyšší výkon, čo je pravda aj v tomto prípade. K dispozícii totiž budete mať hneď tri typy jadier. Jeden typ sa stará o maximálny výkon pri hrách, druhý typ pri bežných úkonoch (Facebook, Instagram, systém) a tretí typ telefón využíva vtedy, keď má napríklad vypnutý displej a potrebuje čo najviac šetriť batériu.

Navyše, v telefóne sa nachádza aj grafický čip Mali-G610 MC6, ktorý hravo zvládne všetky mobilné hry, ktoré by ste si chceli zahrať.

O stupeň vyššie sa však posunul model Xiaomi 13T Pro. Ten do vienka dostal o niečo výkonnejší čipset Mediatek Dimensity 9200+, ktorý je taktiež vyrobený 4 nm výrobným procesom. V kombinácii s grafickým čipom Immortalis-G716 MC11 ide o seriózny herný stroj, ktorý v zuboch dokáže rozniesť skutočne akúkoľvek aplikáciu a hru. Nemusíte sa obávať herných titulov, ktoré vyšli dnes a ani tých, ktoré sa ešte len chystajú. Aby toho nebolo málo, procesor komunikuje aj s Wi-Fi čipom s podporou pre najnovšiu Wi-Fi 7 s ohromujúcimi rýchlosťami.

Dobrou správou je aj kapacita operačnej pamäte RAM, ktorou boli telefóny vybavené. Séria Xiaomi 13T začína na 8 GB RAM a postupne pri rôznych verziách stúpa až na 16 GB RAM. Pochopiteľne, 16 GB. Na Slovensku sa však dajú kúpiť len dve verzie (minimálne čo sa RAM týka), a to 8 GB a 12 GB. Bežným záujemcom hravo vystačí aj 8 GB verzia, vôbec sa jej nemusíte báť. Je to dosť kapacity na prakticky všetko, čo od telefónu môžete chcieť. Tí z vás, ktorí chcú mať v ruke to najlepšie, chybu nespravíte ani pri 12 GB verzii. Podotkneme, že operačná pamäť je už vo verzii LPDDR5X, teda tej najvýkonnejšej.

Xiaomi 13T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Len malý kúsok skladačky

No a čo sa dotyku legendy týka? O tom si môžete prečítať v samostatnom článku, v ktorom sme venovali fotoaparátom a ich funkcionalite. Vo svojej cenovej kategórii prinášajú niečo, čo novinkám závidia azda všetci výrobcovia. Verte nám, Xiaomi by sme konkurovať nechceli, séria Xiaomi 13T je nacenená aj vybavená neskutočne agresívne.

Séria Xiaomi 13T je súčasťou Black Friday akcie. V obchode mi-store.sk sa aktuálne predáva s 20% zľavou za cenu od 479 €. Treba sa však poponáhľať, akcia skončí už o niekoľko dní.

>>> Zobraziť Xiaomi 13T za 479 € <<<