Úvod Novinky Zarobiť môžu rozprávkovo: Expert hovorí, ktorá kryptomena zarobí najviac

Zarobiť môžu rozprávkovo: Expert hovorí, ktorá kryptomena zarobí najviac

Viacerí túto teóriu vnímajú ako absolútne nerealistickú, nakoľko práve Bitcoin vznikol ako prvá kryptomena, pričom aj dnes ju mnohí považujú za akúsi pomyselnú vstupenku do sveta kryptoaktív.

0
malver
Malvér dokáže zneužiť zariadenie na ťažbu kryptomien © pixabay.com

Keď sa hovorí o kryptomenách, väčšina okamžite pomyslí na Bitcoin, Ethereum alebo iné popredné kryptomeny. Jeden odborník však tvrdí, že v budúcnosti môže trhu vládnuť kryptoaktívum, ktoré v súčasnosti z hľadiska trhovej kapitalizácie sedí na 7. priečke. Konkrétne ide o kryptomenu Cardano.

Ako píše TECHBYTE, Charles Hoskinson, generálny riaditeľ IOG, počas konferencie Rare Evo povedal, že Cardano sa v budúcnosti stane najväčšou kryptomenou na svete. Tvrdí teda, že predbehne dokonca aj súčasných velikánov.

Kryptomena Bitcoin
Zdroj: Pixabay

Iná kryptomena než Bitcoin na 1. mieste? Len ťažko

Samozrejme, toto prehlásenie sa stretlo s veľkou vlnou nesúhlasu. Viacerí túto teóriu vnímajú ako absolútne nerealistickú, nakoľko práve Bitcoin vznikol ako prvá kryptomena, pričom aj dnes ju mnohí považujú za akúsi pomyselnú vstupenku do sveta kryptoaktív. Rovnako poukazujú na skutočnosť, že ak nejaké subjekty podporujú platby cez kryptomeny, v mnohých prípadoch ide Bitcoin.

Na druhú stranu, ako už bolo zmienené v úvode, podľa CoinMarketCap je Cardano momentálne 7. najväčšou kryptomenou na svete. Ak by sme však nebrali do úvahy tzv. stablecoiny, čiže kryptomeny viazané na referenčné aktívum, Cardano by sedela na 5. mieste.

Základný stavebný kameň digitálnej civilizácie

Hoskinson je toho názoru, že Cardano má potenciál stať sa najväčšou kryptomenou na svete preto, lebo reprezentuje decentralizovanú formu rozhodovania priamo zahŕňajúceho komunitu. Kryptomenu vníma ako budúci základný stavebný kameň digitálnej civilizácie. Bitcoin pritom kritizuje, keďže jeho dizajn ostáva nezmenený už 13 rokov.

Zároveň si je však vedomý toho, že naplnenie jeho teórie má mnoho premenných. Tvrdí, že ak sa má Cardano stať špičkou, bude potrebné značné rozšírenie používateľskej základne, ako aj prekonanie širokého spektra regulácií a technických výziev.

Rast kryptomeny je však jasne viditeľný, pričom Bitcoin v posledných rokoch prekonala hneď niekoľkokrát, a to mnohonásobne. Cenovej výkonnosti Cardano si môžeme všimnúť najmä počas obdobia rastu hodnoty kryptomien (bullrunov). Napríklad medzi rokmi 2020 a 2021 dokázala kryptomena oproti Bitcoinu stúpnuť o 1 500 %. Len tri roky predtým to však bolo až 3 300 %. Je tu však háčik, a to korekcia. Po jej aplikovaní sa totiž celé zhodnotenie Cardano takmer doslova vyparí.

Zatiaľ panujú markantné rozdiely

Rovnako treba poukázať na skutočnosť, že zatiaľ čo trhová kapitalizácia Bitcoinu dosahuje 507 miliárd dolárov, pri Cardano je to „iba“ 9,2 miliardy dolárov. Veľký rozdiel si môžeme všimnúť aj v rámci denného objemu obchodu, ktorý pri Bitcoin dosahuje 5,8 miliardy dolárov, zatiaľ čo pri Cardano okolo 135 miliónov dolárov.

Trh s kryptomenami je však náramne premenlivý. Nie je tomu tak dávno, čo všetci investovali do kryptomien s vidinou nemalých ziskov. Nastali však globálne situácie, ktoré rastúci trend obľúbených aktív zvrátili a potlačili do červených čísel. Napríklad Bitcoin sa už dlhé mesiace drží na približne rovnakej hodnote. V čase písania tohto článku sa obchoduje za 23 998,54 eur.

Nemožno pritom vylúčiť, že Hoskinsonovo prehlásenie podporí rast Cardano a naopak ešte väčšmi poškodí rast Bitcoinu.