Úvod Novinky POZOR: Služba, ktorú Slováci vo veľkom používajú mení pravidlá. Za rovnako peňazí...

POZOR: Služba, ktorú Slováci vo veľkom používajú mení pravidlá. Za rovnako peňazí dostanete menej

Zavádzať ju začne od polovice októbra. Dôvod, prečo sa takto rozhodol, neposkytol.

0

Na čo si zbytočne míňať voľné miesto v telefóne či počítači, keď existujú šikovné online úložiská, no nie? Žiaľ, čas od času sa niektoré z nich rozhodne pre krok, ktorý používateľom skôr škodí, ako pomáha. Jeden takýto krok teraz podniká Microsoft pri svojom úložisku OneDrive.

Nová zmena, o ktorej informuje TECHBYTE, sa zrejme viacerým bude zdať nepochopiteľná. Microsoft totiž oznámil, že fotografie, ktoré sú v úložisku uschované ako súčasť albumu, budú po novom zaberať dvojnásobok úložného priestoru.

Triediš do albumov? Radšej si ich vytrieď

Spoločnosť má túto zmenu zavádzať postupne od polovice októbra. „Vzhľadom na nadchádzajúce zmeny v infraštruktúre fotografií služby OneDrive sa obrázky uložené v galérii a albumoch budú započítavať do dostupnej kvóty úložného priestoru dvakrát,“ uvádza Microsoft. Platí pri tom, že ešte viac miesta budú zaberať tie fotografie, ktoré sú obsiahnuté vo väčšom počte albumov.

Microsoft - oznam pre zmeny v OneDrive
Zdroj: Microsoft

Treba podotknúť, že táto novinka sa týka len tých, ktorí si manuálne upravujú svoje fotografie v OneDrive. Pri automatickom zálohovaní sú totiž fotografie v úložisku odosielané do jednej spoločnej galérie. Jednotlivé albumy vytvára sám používateľ, a to buď cez webové rozhranie OneDrive, alebo cez mobilnú aplikáciu.

Ak tak robíš, máš dve možnosti. Buď z úložiska vymažeš prebytočné fotky, alebo zrušíš ich rozdelenie do albumov. V súčasnosti platí, že ak používateľ vymaže fotku z galérie, zmizne aj z albumu (alebo albumov), v ktorom je obsiahnutá. Nie je však úplne jasné, či sa tento systém s nástupom nového systému zálohovania nezmení.

Čo sa deje, Microsoft?

Čo presne je dôvodom tohto rozhodnutia, nevieme. V tom najhoršom možnom scenári Microsoft len vymýšľa spôsob, ako používateľom rýchlejšie zaplniť ich úložiská a donútiť ich tak k zaplateniu poplatku za rozšírenie.

„Táto zmena môže ovplyvniť množstvo dostupného úložiska. Ak ste presiahli svoj úložný limit, nebudte si môcť uložiť nové súbory na OneDrive, ani ich sem synchronizovať, ani odosielať či prijímať e-maily v službe Outlook.com,“ stojí v oznámení od Microsoftu. „Aby sme vám pomohli sa tomu vyvarovať, garantujeme vám jednorazový úložný bonus, ktorý sa aktivuje v momente, keď sa zmena zavedie v rámci vášho účtu. Tento bonus je bezplatný a vyprší po roku.“

Zdá sa to ako zlý vtip, no nakoľko ide o oficiálnu novinku priamo od Microsoftu, žiaľ, je to realita. Ak používaš OneDrive, odporúčame ti si v najbližšej dobe skontrolovať svoje úložisko a prípadne ho prečistiť. A ak ti nové podmienky Microsoftu nevyhovujú, vždy môžeš využiť iné online úložisko.

Osobne používam Google Drive a nemôžem si ho vynachváliť. Ak ti ani táto možnosť nevyhovuje, môžeš vyskúšať napríklad Dropbox.