Úvod Novinky Android Android 14: Google hlási veľké meškanie. Kedy nakoniec príde?

Android 14: Google hlási veľké meškanie. Kedy nakoniec príde?

Google pôvodne prehlasoval, že stabilná verzia Android 14 vyjde niekedy v priebehu Augusta, rovnako ako Android 13 v minulom roku. Očividne sa tak ale nestalo.

0
Android 14
Android 14. Zdroj: Google

Mnohí používatelia Android smartfónov trpezlivo čakajú na vydanie Android 14. Nová generácia operačného systému vstúpila do štádia beta testovania pred niekoľkými mesiacmi, pričom v nasledujúcom období sa dočkala viacerých veľkých aktualizácií. Zdá sa však, že nie všetko ide podľa plánu. Vydanie novej verzie sa vraj môže oneskoriť, píše server TECHBYTE.

Google pôvodne prehlasoval, že stabilná verzia Android 14 vyjde niekedy v priebehu Augusta, rovnako ako Android 13 v minulom roku. Očividne sa tak ale nestalo. Naopak, do aktualizačného cyklu pribudlo niekoľko ďalších verzií. Očakávalo sa teda, že finálna verzia systému príde počas septembra. Napokon si ale zrejme budeme musieť počkať ešte o čosi dlhšie.

Google mení stratégiu

Konkrétne mal Android 14 debutovať v utorok. Zvyčajne Google vydáva aktualizácie pre svoj softvér v prvý pondelok každého mesiaca, pričom nemusí ísť nutne len o aktualizácie pre Android. V ten deň však bol v USA Sviatok práce. Ani v utorok však aktualizácia nevyšla. Teraz vyplávala na povrch informácia, že sa Google rozhodol odložiť debut stabilnej verzie systému na október.

Aktuálne Google tvrdí, že Android 14 vyjde 4. októbra. A zrejme nejde o náhodne vybraný dátum. V tento deň má totiž spoločnosť predstaviť svoje najnovšie smartfóny, menovite Pixel 8 a Pixel 8 Pro, ako aj hodinky Pixel Watch 2. Ide o celkom výraznú zmenu firemnej stratégie, nakoľko Google nové generácie OS Android vždy predstavoval mesiac až dva pred novým hardvérom.

Google Pixel
Google Pixel | Zdroj: Google

Niečo je zle. Nevieme však, čo presne

Presný dôvod oneskorenia nám nateraz nie je známy. Je však jasné, že niečo nie je v poriadku. Už niekoľko týždňov sa má Android 14 potýkať s nečakanými problémami, čo môže byť dôvod, prečo Google nečakane vydal piatu vývojársku verziu. Odklad na október naznačuje, že vznikol vážny problém, ktorý sa doposiaľ nepodarilo odstrániť.

Odklad zrejme nečakali ani výrobcovia smartfónov. Napríklad OnePlus oznámil, že jeho vlastná verzia Android 14 príde ešte tento mesiac. Žiaľ, svoj sľub bude musieť mierne poupraviť.

Popularita nových verzií je veľmi slabá

Posledné roky je situácia ohľadne OS Android prinajmenšom zaujímavá. Jeho nové generácia sa ani zďaleka netešia takej popularite, akú by si Google prial. Podľa posledných údajov od StatCounter je súčasná generácia, čiže Android 13, nainštalovaná len na 33,05 % všetkých kompatibilných zariadení. Druhý je Android 12 s podielom 19,63 %, tretí zase Android 11 s podielom 19,36 %. To znamená, že približne jeden z piatich používateľov má vo svojom smartfóne nainštalovaný dve generácie starý operačný systém.

Android - trhový podiel
Zdroj: StatCounter

Tieto výsledky sa ani nedajú porovnávať s konkurenčným iOS. Najnovšiu verziu v podobe iOS 16 používa až 72,99 % všetkých kompatibilných zariadení, pričom 41,44 % používa iOS 16.6.

iOS - trhový podiel
Zdroj: StatCounter