Úvod Zaujímavosti STAL SA ZÁZRAK: Mužovi do mozgu implantovali čip. To, čo sa stalo...

STAL SA ZÁZRAK: Mužovi do mozgu implantovali čip. To, čo sa stalo potom šokovalo aj samotných doktorov

Operácia, ktorej predchádzalo mapovanie mozgu, trvala neuveriteľných 15 hodín. Pacient počas operácie komunikoval, aby chirurgom podával spätnú väzbu v reálnom čase.

13

Svet medicíny práve oznámil obrovský úspech. Mužovi, ktorý pred pár rokmi nešťastne ochrnul, sa podarilo vrátiť pohyb do rúk. Vďačiť za to môže nielen lekárom, ale aj čipom, ktoré implantovali do jeho mozgu. O novinke informuje server TECHBYTE.

Muž menom Keith Thomas v júli 2020 utrpel vážne poranenie stavcov C4 a C5. Stalo sa to po tom, čo skočil do bazénu. Zranenie to bolo naozaj nešťastné, nakoľko v jeho dôsledku Thomas ochrnul od pása dolu.

Z vozíka sa muža lekárom nepodarilo vyslobodiť. Podarilo sa im však vrátiť pohyb do jeho rúk, a to vďaka experimentálnej liečbe, ktorá zahŕňa implantovanie čipov do mozgu pacienta. Proces prebehol úspešne, vďaka čomu Thomas mohol po dlhých troch rokoch opäť stisnúť dlaň svojej sestry, ktorá ho celý čas podporovala.

Keith Thomas má v mozgu implantované čipy
Keith Thomas so svojou sestrou | Zdroj: Matthew Libassi/Northwell Health’s Feinstein Institutes for Medical Research

„Boli časy, kedy som nevedel, či ešte niekedy budem žiť,“ hovorí Thomas. „Teraz cítim, keď sa niekto chytí mojej ruky. Je to neuveriteľné. Jediné, čo som chcel, bolo pomáhať ostatným. V tom som bol vždy najlepší. Ak toto môže pomôcť niekomu inému ešte viac, ako to pomohlo mne, stálo to za to.“

Na implantovaní čipu do Thomasovho mozgu sa podieľal tým skúsených výskumníkov, inžinierov a chirurgov z Feinsteinovho inštitútu pre lekársky výskum v americkom New Yorku. Zo všetkého najskôr urobili funkčnú magnetickú rezonanciu (fMRI), aby zmapovali Thomasov mozog. Následne vyznačili oblasti, ktoré sú zodpovedné za pohyb rúk a pociťovanie dotyku v ich oblasti.

Operácia trvala 15 hodín. Výsledok prekonal očakávania

Potom prišla tá ťažšia časť. Operácia, ktorej cieľom bolo do mozgu vsadiť potrebné implantáty, trvala až 15 hodín. Thomas bol počas nej pri vedomí, aby dokázal v reálnom čase podávať chirurgom spätnú väzbu.

„Nakoľko sme mali Keithove snímky z fMRI a počas častí operácie s nami komunikoval, dokázali sme presne identifikovať miesta, kam bolo potrebné vložiť mozgové implantáty,“ vysvetľuje Ashesh Mehta, jeden z chirurgov. „Vložili sme dva čipy do oblastí zodpovedných za pohyb a tri ďalšie do oblastí mozgu, ktoré sú zodpovedné za vnímanie dotyku v prstoch.“

Keith Thomas má v mozgu implantované čipy
Moduly vytŕčajúce z mozgu Keitha Thomasa, ktoré umožňujú komunikáciu s počítačom | Zdroj: Matthew Libassi/Northwell Health’s Feinstein Institutes for Medical Research

Snaha priniesla vytúžené ovocie. Thomas síce musí žiť s tým, že mu z hlavy vytŕčajú dva malé moduly, no tie sú kľúčové, nakoľko priamo komunikujú s počítačom a umelou inteligenciou (AI), ktorá doslova mení jeho myšlienky na pohyby.

Ak napríklad Thomas myslí na stisnutie svojej ruky, počítač dekóduje získané elektrické signály, ktoré následne pretransformuje na signály do neinvazívnych a ohybných senzorov umiestnených na jeho chrbtici a svaloch na predlaktí. Výsledkom je pokyn pre pohyb. Senzory na končekoch prstov a dlaniach zase odosielajú informácie o tlaku do mozgu, ktorý ich vďaka implantátom dokáže registrovať, identifikovať a interpretovať ako pocit.

Nič takéto tu ešte nebolo

„Toto je vôbec prvýkrát, čo sa mozog, telo a miecha elektronicky prepojili v tele paralyzovanej osoby, aby znovu umožnili pohyb a cítenie dotyku,“ deklaruje Chad Bouton, hlavný výskumný pracovník experimentálneho klinického zákroku.

Sila v Thomasovej ruke sa mala od absolvovania liečby zdvojnásobiť. Dokonca začal vnímať cit aj vo svojom predlaktí a zápästí, hoci tieto časti nie sú prepojené so systémom.

Vyšším cieľom experimentálnej liečby je dosiahnuť stav, kedy sa telo, mozog a miecha naučia vďaka implantátom vzájomne komunikovať novými spôsobmi a umožnia tak opätovné nadobudnutie pocitu a schopnosti pohybu.

Keith Thomas má v mozgu implantované čipy
Keith Thomas s tímom, ktorý pomohol k návratu pohybu do jeho rúk | Zdroj: Matthew Libassi/Northwell Health’s Feinstein Institutes for Medical Research

„Milióny ľudí žijú s paralýzou a stratou citu, pričom možnosti na zlepšenie ich stavu sú limitované,“ tvrdí Kevin Tracey, prezident a generálny riaditeľ Feinsteinovho inštitútu. „Profesor Bouthon a jeho tím sú zaviazaní k vývoji nových bioelektronických technológií, a teda umožneniu tvorby nových klinických ciest na obnovu pohybu a citu.“