Úvod Výrobcovia Samsung Kedysi bol prototyp, dnes sa ho ľudia nevedia nabažiť: Tento telefón je...

Kedysi bol prototyp, dnes sa ho ľudia nevedia nabažiť: Tento telefón je stelesnením úspechu

Štýlová ikona sa rodila dlho, no nakoniec to stálo za to.

0
Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk, AndroidPortal.sk

Svet smartfónov je často záhadné miesto. Veci, ktoré si myslíte, že budú fungovať často nefungujú a veci, o ktorých možno trochu pochybujete fungujú priam zázračne. Príbeh skladacieho „véčka“ série Galaxy Z Flip je krásnou ukážkou toho, ako skladací smartfón nabitý pokrokovými inováciami môže „zavoňať“ bežným ľuďom, pre ktorých sa do pár rokov stane dizajnovou a lifestylovou ikonou.

Znovuzrodenie ikonického véčka

Samsung najmenej posledných desať rokov pracuje na technológii skladacích displejov a telefónoch, na ktorých by ich mohol použiť. Inžinieri a bezpochyby aj dizajnéri sa dohodli na dvoch typoch – na menšom, dizajnovom véčku a na väčšom skladacom smartfóne, ktorý sa otvára ako kniha. A tak svet spoznal série Galaxy Z Flip a Galaxy Z Fold.

Samsung Galaxy Z Flip
Zdroj: Samsung

Vôbec prvý Galaxy Z Flip uzrel svetlo sveta vo februári 2020, len päť mesiacov po tom, ako Samsung predstavil svoj vôbec prvý skladací smartfón – Galaxy Fold. Aj napriek tomu, že 5 mesiacov skutočne nie je veľa času, Z Flip priniesol kľúčové technológie, ktoré so skladacími telefónmi ostali doteraz.

Prvý Z Flip bol vôbec prvým smartfónom, na ktorom Samsung nasadil ultratenké sklo chrániace ohybný OLED displej. To bolo veľmi dôležité, pretože ultratenké sklo na dotyk skutočne pripomína sklo. Pripomeniem, že pôvodný Galaxy Fold bol prekrytý plastovou fóliou, ktorá bola na dotyk mäkká.

90-stupňová poloha flexibilného displeja
90-stupňová poloha ohybného displeja. Zdroj: Samsung

Druhou inováciou bola softvérová funkcia „Flex Mode,“ ktorá obe strany displeja softvérovo rozdelí pri otvorení do pravého uhla. Ide o ideálnu funkciu hlavne vtedy, keď chcete telefón používať bez rúk. Jednoducho ho otvoríte do 90-stupňového uhla, položíte na stôl a môžete sa natáčať, pozerať videá a podobne.

No a nakoniec, azda najmenej významná inovácia – pri prvom Galaxy Z Flip začal Samsung používať sériové označenie „Z,“ ktoré združuje skladacie smartfóny.

Späť do budúcnosti

Na rozdiel od Galaxy Fold, ktorý pôsobil ako zariadenie budúcnosti, pri Z Flip to bol skôr návrat do budúcnosti. Dizanom, resp. funkčnosťou sa telefón podobal zariadeniam, ktoré sme používali začiatkom tisícročia. Ľudia sa na to tešili, modernizovaná verzia pôsobila nostalgicky a novo zároveň. Je to kombinácia, ktorá doteraz láka tisíce ľudí.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip. Zdroj: Lukáš Zachar

Prvá generácia priniesla 6,7-palcový displej, absolútne žiadne softvérové problémy (na rozdiel od prvého Galaxy Fold) a šikovný vonkajší displej. Ten bol síce malý, meral len 1,1-palca, no umožňoval niečo, čo vyčarilo úsmev na perách mnohých ľudí. Stačilo zaklapnúť telefón, dvakrát stlačiť tlačidlo zapnutia/vypnutia a mohli ste fotiť selfie a zároveň sa pri tom vidieť. Navyše, selfie ste fotili hlavným fotoaparátom, vďaka čomu boli výrazne kvalitnejšie, než tie fotené bežnými selfie kamerami.

Galaxy Z Flip2 5G: Modernizácia bez väčšej zmeny

Druhý Flip toho veľa nepriniesol. Najväčšou zmenou a vylepšením bo aktualizovaný procesor, ktorý Snapdragon 855 (4G) vylepšil na Snapdragon 865 Plus (5G). Nový telefón tak síce bol o niečo málo výkonnejší a podporoval 5G, žiadne iné významné zmeny nepriniesol.

Presne tak, ako sme čakali, inžinieri usilovne pracovali na ďalšej generácii, ktorá priniesla podstatné zmeny. A tak sa aj stalo.

Galaxy Z Flip3: Telefón, ktorý zo skladačiek spravil srdcovú záležitosť

Tak, ako sme čakali, Galaxy Z Flip3 priniesol masívne vylepšenia, zmenu dizajnu a funkčnosť, akú sme si priali. Galaxy Z Flip3 bol zároveň telefón, ktorý učaroval státisícom ľudí a dostal sa do mainstream hľadáčika mnohých ľudí vyberajúcich si nový telefón. Niet sa čomu čudovať.

Samsung aj napriek výraznému vylepšeniu funkčnosti Flip3 znížil cenu, a to poriadne. Zatiaľ čo predchádzajúca generácia stála úctyhodných 1 480 €, Z Flip3 sa začal predávať len za 1 049 €. Takto veľká zmena pri nacenení nie je niečo, na čo sme zvyknutí. Ľudia si to všimli a náležite zareagovali.

Zdroj: Lukáš Zachar

Vylepšení bolo pritom naozaj veľa. Začnime vonkajším displejom, ktorý bol 4-násobne väčší. To nám umožnilo ovládať ho tak, ako mini-smartfón. Vedeli ste si pozrieť notifikácie, počasie a dokonca aj nastaviť rôzne GIF-ká, ktoré pridávali na štýlovosti a unikátnosti tohto typu zariadenia.

Navyše, veľkým vylepšením prešla aj konštrukcia, ktorá bola vďaka „Armor Aliminum“ pevnejšia a celková odolnosť. Z Flip3 totiž získal certifikáciu IPX8, čo znamená, že bol odolný voči vode do hĺbky 1,5 metra po dobu 30 minút. Čo to znamenalo v praxi? Bol opäť bližšie k tomu, aby bol vhodný do bežného života, pre bežných ľudí.

Zdroj: Lukáš Zachar

Galaxy Z Flip3 odpovedal na všetky kritiky, ktoré sa zjednodušene združovali do dvoch kategórií.

  • Skladacie telefóny sú príliš krehké
  • Skladacie telefóny sú príliš drahé

Flip3 bol veľmi jasnou odpoveďou na to, že Samsung to so segmentom skladačiek myslí vážne a urobí všetko pre to, aby zákazníkom ukázal, že stoja za to.

Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Galaxy Z Flip4: Čo funguje ponechaj, čo nefunguje oprav

Štvrtá generácia Z Flip síce priniesla vylepšenia, no ani zďaleka nie také, aké priniesla jeho tretia generácia. Vyzerá to tak, že Samsung veľké novinky naplánoval na 2-ročný interval (aj preto je tento rok veľmi dôležitý).

To, čo fungovalo nechal tak a to, čo mohol vylepšiť bez prerobenia celého konceptu, vylepšil. Zariadenie bolo o máličko tenšie (0,8 mm pri otvorení a 1,6 mm pri zatvorení) a v ruke pôsobilo o niečo kvalitnejšie.

Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Zmeny sa udiali najmä „pod kapotou“. Do telefónu Samsung vložil najmodernejší čip Snapdragon 8 Plus Gen 1, ktorý výrazne vylepšil výdrž batérie a nové boli aj softvérové funkcie vylepšujúce vonkajší displej aj funkcie Flex Mode.

Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Pri pohľade na krátku, no poriadne búrlivú históriu skladacích smartfónov Samsung je zjavné, že v blízkej budúcnosti sa máme na čo tešiť. Ak chcete zistiť, kam posunie novinky tento rok, sledujte Samsung Unpacked už 26. júla. TECHBYTE vycestuje do Južnej Kórey, kde sa bude podujatie konať a prinesie vám všetky novinky priamo z miesta.

No a ak sa má história opakovať, máme sa na čo tešiť!