Úvod Zaujímavosti Havarovaný elektromobil: Slovensko na to nie je pripravené, nevedeli ho upratať!

Havarovaný elektromobil: Slovensko na to nie je pripravené, nevedeli ho upratať!

16
Jazdenie na novom elektromobile je moderná záležitosť, ktorá však okrem pohody pri cestovaní prináša aj nové starosti. Presvedčili sa o tom policajti, hasiči aj odťahová služba. O incidente informovala Polícia SR. Slovenské bezpečnostné zložky zatiaľ nemajú skúsenosti s tým, čo majú robiť s elektromobilmi alebo plug hybridmi, ktoré sú havarované tak, že sa stanú nepojazdnými. Svedčí o tom aj prípad nehody, počas ktorej do elektromobilu z boku vrazil vlak. Vozidlá s elektrickým pohonom sa totiž nedajú odtiahnuť a zlikvidovať tak, ako bežné spaľováky a Slovensko zatiaľ nie je pripravené na prácu s takýmito vozidlami.
Zdroj: Polícia SR
Zničené auto sa síce podarilo odtiahnuť mimo železničného priecestia, kde sa stala nehoda, no tam rýchle konanie skončilo. Polícia musela následne vrak strážiť 24 hodín, aby zabezpečila bezpečnosť. Kedykoľvek totiž mohlo začať horieť a do vzduchu vypúšťať škodliviny.

Odťahová služba nemala špeciálny kontajner

Okrem polície a hasičov sa do prípadu samozrejme zapojila aj odťahová služba. Tá však pri príjazde zistila, že nemá k dispozícii potrebný kontajner na bezpečné prevezenie. Ten sa jej neskôr našťastie podarilo zohnať a zničené auto tak doň mohli naložiť. Ešte predtým ho hasiči sčasti naplnili vodou, ktorá mala odrovnať funkčné elektrické obvody. Následne muselo auto ponorené v kontajneri stáť ďalších 48 hodín. Až následne bude môcť byť prevezené na bezpečnú likvidáciu v Nemecku. Slovensko podľa informácií TV Markíza nedisponuje ani jedným takýmto certifikovaným kontajnerom. Celú reportáž si môžete pozrieť na webe TVNoviny.sk.