Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy S21 FE je tu: Špičková výbava za zlomok ceny!

Samsung Galaxy S21 FE je tu: Špičková výbava za zlomok ceny!

1
Spoločnosť Samsung po dlhých mesiacoch čakania konečne predstavila smartfón Galaxy S21 FE, fanúšikovskú verziu vlaňajšieho vlajkového modelu, ktorý onedlho nahradí Galaxy S22. Samsung Galaxy S21 FE nemá od svojho vlajkového vzoru ďaleko, a neplatí to len o dizajne. Smartfón poháňa výkonný čipset, na prednej strane sa vyníma kvalitný OLED panel s vysokou obnovovacou frekvenciou, nechýba veľká batéria, slušné fotoaparáty či najnovší Android.
galaxy s21 FE
Foto: Samsung
Všetko je zabelené v kompaktnej krabičke bez prítomnej nabíjačky a slúchadiel za zaujímavú cenu. Samsung si za Galaxy S21 FE vypýta na našom trhu 749 eur. Zariadenie je teda o 100 eur drahšie ako predchodca Galaxy S20 FE.

Galaxy S21 FE

Samsung Galaxy S21 FE vyzerá takmer rovnako ako Galaxy S21. Displej s vycentrovaným otvorom pre selfie kameru obkolesujú tenké rámiky (1,6 mm), vďaka čomu vyzerá smartfón lepšie než predchodca Galaxy S20 FE. Na zadnej strane sa nachádza typický ostrovček s tromi fotoaparátmi. Rám z kovu zostáva na svojom mieste. Zadný kryt je však vyrobený z plastu, čo je daňou za dostupnejšiu cenu. Obrazovku chráni sklo Gorilla Glass Victus. Pocit z vyhotovenia nebude taký prémiový, čo však pri výbere nového smartfónu asi až takú dôležitú úlohu zohrávať nebude. Obzvlášť, ak si budúci majiteľ nasadí na zariadenie ochranný kryt. Smartfón meria 155,7 x 74,5 x 7,9 mm a váži iba 177 gramov. Odolá vode a prachu podľa normy IP68.
galaxy s21 FE
Foto: Samsung
Čo sa týka výbavy, na prednej strane sa vyníma 6,4-palcový AMOLED displej bez zakrivených okrajov. Disponuje rozlíšením 2340 x 1080 pixelov, svietivosťou 1300 nitov a dynamickou obnovovacou frekvenciou od 48 do 120 Hz. Odozva na dotyk dosahuje 240 Hz, ocenia ju najmä hráči mobilných hier. V porovnaní so štandardným Galaxy S21 nie je väčší len displej, ale aj batéria s kapacitou 4500 mAh. Podporuje 25 W drôtové, 15 W bezdrôtové a taktiež reverzné nabíjanie. Výkon? Snapdragon 888 už medzičasom dostal nástupcu (Snapdragon 8 Gen 1), stále však ide o poriadne výkonný čipset, ktorý hravo pokryje súčasné nároky aj náročných spotrebiteľov.
cena
Foto: Samsung
Základná verzia obsahuje 6 GB RAM a 128 GB úložisko, existuje tiež model s 8 GB operačnou pamäťou a 256 GB priestorom pre dáta. Slot na pamäťovú kartu dostupný nie je. Istý kompromis sa udial v oblasti fotoaparátov. Zo zostavy vypadol 64 Mpx snímač s teleobjektívom. Nahradil ho 8 Mpx senzor s OIS a možnosťou 3-násobného optického priblíženia. Hlavný a ultraširoký fotoaparát majú zhodne 12 Mpx rozlíšenie. V prvom prípade je spojený s objektívom so svetelnosťou f/1.8, optickou stabilizáciou obrazu a laserovým zaostrovaním. Ultraširoký objektív (120˚) pracuje s clonou f/2.2. Vpredu sa nachádza 32 Mpx kamera so svetelnosťou f/2.2.
slovensko
Foto: Samsung
Nižšej cene ustúpil ultrazvukový snímač odtlačkov. Pod displejom sa nachádza čítačka pracujúca na optickom princípe. Galaxy S21 FE je ďalej vybavený stereo reproduktormi, 5G pripojením, WiFi 6, NFC, Bluetooth či GPS. 3,5 mm jack a technológia UWB chýba. Ako už skôr naznačili špekulácie, smartfón poháňa rovno najnovší Android 12 s používateľským rozhraním One UI 4.0. Ide o dobrú správu. Modelu Galaxy S21 FE prislúchajú tri veľké aktualizácie, v budúcnosti tak získa Android 13, 14 a 15. Samsung Galaxy S21 FE sa na slovenskom trhu začne predávať zajtra, a to za maloobchodnú odporúčanú cenu 749 eur. Za model v konfigurácii 8/256 GB musí zákazník vytiahnuť z peňaženky 819 eur. Zariadenie sa objaví aj v ponuke operátorov. Dostupné bude v zelenej, fialovej, bielej a tmavo šedej farbe.
smartfon
Foto: Samsung
Stojí mobilná novinka za kúpu? Na prvý pohľad to vyzerá, že áno. Smartfón ale neprichádza v ideálnom čase, cestu na trh mu zbrzdil nedostatok polovodičových súčiastok, s ktorým zápasí celý priemysel. Samsung Galaxy S21 FE je akýmsi predskokanom vlajkovej série Galaxy S22, ktorá má byť predstavená o pár týždňov, pravdepodobne vo februári. Cena súčasných generácií postupne klesá a po predstavení nových top-end modelov bude pokles pokračovať. Za podobné peniaze si tak môže zákazník kúpiť štandardný Galaxy S21, poprípade rovno verziu S21+. V tejto cenovej triede okrem toho existuje viacero schopných reprezentantov, napríklad Pixel 6 alebo OnePlus 9 Pro. Samsung Galaxy S21 FE očakávania smerujúce k dobrej hodnote za vynaložené prostriedky viac-menej splnil, popasovať sa ale musí s konkurenciou. A to aj z vlastných radov.