Úvod Novinky MIMORIADNE: Ohavný podvod pre Vianocami! Desiatky Slovákov prišli o peniaze

MIMORIADNE: Ohavný podvod pre Vianocami! Desiatky Slovákov prišli o peniaze

3
Na Slovensku sa pred vianočnými sviatkami roztrhlo vrece s nebezpečnými podvodmi, ktoré sa od nič netušiacich ľudí snažia vytiahnuť tak potrebné finančné prostriedky. O ťažko zarobené peniaze by nikto nechcel prísť, pred Vianocami to platí dvakrát. TECHBYTE za posledný mesiac niekoľkokrát informoval o podvodných SMS správach, emailoch či čokoľvek, čo spadá medzi tieto kategórie. Bohužiaľ, dnes sa nám do redakcie ozvalo niekoľko nešťastných čitateľov, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou prišli o svoje peniaze. Ak nechcete dopadnúť ako oni, čítajte ďalej.

DPD a dobierka

Na podvod okrem našich čitateľov upozornil aj známy prepravca, DPD. Podľa získaných informácií sa majú firme opäť množiť podvodné emaily a správy vyžadujúce platbu za prepravu zásielky v mene DPD. Pôsobia dôveryhodne, vďaka čomu im na to mnohí menej pozorní ľudia skočili ako na lep. Výška dobierky, ktorú sa útočníci snažia získať sa môže líšiť. Niekedy môže ísť len o „pár eur,“ inokedy môže čiastka prevyšovať aj niekoľko desiatok eur. V období, v ktorom mnohí z nás čakajú na doručenie vianočných darčekov alebo čohokoľvek iného, je takáto aktivita minimálne znepokojujúca.

Falošné dobierky

Spoločnosť DPD tak dvíha varovný prst a pripomína, že od ľudí nikdy nežiada zaslanie peňažných prostriedkov na účet uvedený v emaile, ani o vyplnenie bankových údajov v zaslaných odkazoch. Sumu za prepravu vždy vyberá kuriér v hotovosti alebo prostredníctvom platobného terminálu.
DPD upozorňuje na novú vlnu podvodov.
Navyše, firma ľudí upozorňuje aj na to, aby ste nevyplácali zásielky, ktoré neviete identifikovať. Bohužiaľ, často sa stáva aj to, že útočníci zašlú balíček na dobierku ľuďom, ktorí ju vyplatia. Vôbec pritom nevedia, čo v zásielke môže byť alebo si ju len pomýlia s niečím iným, čo aktuálne čakajú.
Najzraniteľnejšou skupinou sú seniori.

Bezmocné firmy (a ľudia)

S podobným problémom už dlhodobo bojuje aj Slovenská pošta, ktorá k dnešnému dňu eviduje už vyše 30 rôznych druhov podvodov. To je veľa aj pre tých najskúsenejších ľudí. O tom, že podvody cez emaily a SMS správy fungujú svedčí aj fakt, že sa v poslednej dobe extrémne rozšírili. Stretávame sa (bohužiaľ) aj s komentármi, ktoré si uťahujú z ľudí, ktorí na takýto podvod naleteli. Stačí len chvíľka nepozornosti a do rovnakej šlamastiky sa môžete dostať aj vy alebo niekto z vašich blízkych. Dávajte si preto pozor a dajte o tom vedieť aj vašej rodine a priateľom. TECHBYTE oslovil DPD s doplňujúcimi otázkami. Hneď, ako ich získame, budeme článok aktualizovať.