Úvod Novinky Samsung reaguje na krízu: V Texase otvorí fabriku na čipy za 15...

Samsung reaguje na krízu: V Texase otvorí fabriku na čipy za 15 miliárd eur!

0
Neodstatok čipov postihol celý svet. Človek by si ani nepovedal, že nedostatok takéhoto komponentu dokáže mať tak obrovský vplyv na tak veľa odvetví, na tak veľa priemyslov. Pochopiteľne, kríza zranila aj firmy pôsobiace v technologickej sfére. Sem možno zaradiť napríklad aj výrobcov smartfónov. Riešenie je krízy predstavuje tak veľa problémov ako kríza samotná. Ako sme vás začiatkom mesiaca informovali v samostatnom článku, situácia tohto rázu sa nedá riešiť jednoducho. Aj na prvý pohľad priamočiare riešenie, ako je výstavba nových fabrík, nie je len tak. Stavba tovární je náročná nielen časovo, ale aj finančne.

Továreň za 15 miliárd

Aktuálne sa to však zdá byť jedným z najlepších riešení, aj napriek cene a času. Uvedomuje si to aj Samsung, ktorý sa rozhodol pre výstavbu novej továrne na polovodiče. Vyrastie na pôde mesta Taylor v americkom Texase, pričom celý projekt má juhokórejského výrobcu stáť približne 17 miliárd dolárov, čo v prepočte vychádza na niečo vyše 15 miliárd eur. Práce na novej továrni majú odštartovať v prvej polovici 2022. Plne funkčná má byť o dva roky na to, presnejšie v druhom polroku 2024. Celý komplex má zaberať viac ako 5 miliónov m2, píše Mashable.

Samsung vytvorí okolo 2 000 pracovných miest

Prečo práve Taylor? Samsung zvolil túto lokalitu vzhľadom na pomerne neďalekú vzdialenosť od svojho závodu v Austine. Dôležitú úlohu však zohrávali aj faktory ako miestny ekosystém polovodičov, stabilita infraštruktúry, podpora zo strany miestnej vlády a taktiež možnosť rozvoja komunity. Továreň by mala vytvoriť približne 2 000 pracovných miest. Zamestnanci na výrobných linkách budú pracovať na produktoch pre mobilné zariadenia, 5G, vysoko výkonné počítače a umelú inteligenciu. „Vďaka väčšej výrobnej kapacite budeme môcť lepšie uspokojovať potreby našich zákaznkov a prispievať k stabilite globálneho dodávateľského reťazca polovodičov,“ prehlásil Kinam Kim, podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ divízie Samsung Electronics Device Solutions.