Úvod Výrobcovia Samsung TOP 10 dôvodov, prečo si vybrať Samsung Galaxy, ktoré vás presvedčia

TOP 10 dôvodov, prečo si vybrať Samsung Galaxy, ktoré vás presvedčia

Smartfóny Samsung Galaxy majú mnohé silné stránky, ktoré ich oddeľujú od konkurencie.

37

Kúpa nového smartfónu nemusí byť najjednoduchšou voľbou. Za rovnakú alebo minimálne veľmi podobnú sumu sa totiž predávajú telefóny rôznych výrobcov. Voľbou sa pritom často upisujete nielen tomu konkrétnemu výrobcovi, ale aj ekosystému a službám, ktoré ho obklopujú. Ak je medzi vašimi favoritmi aj niektorý z telefón Samsung Galaxy, čítajte ďalej.

Prvá voľba zákazníka je rovnako dôležitá aj pre samotných výrobcov, keďže väčšina ľudí si na smartfón zvykne a neskôr ostáva pri rovnakej značke aj pri kupovaní nového zariadenia. Niet sa čomu čudovať, prechod z jedného telefónu na druhý je výrazne jednoduchší ak všetky aplikácie, kontakty, fotografie a všeličo iné presúvate medzi smartfónmi rovnakej značky.

Realita je však taká, že presúvanie všetkého potrebného dnes už nie je ťažké. Samsung napríklad ponúka jedno z najlepších riešení – Smart Switch – ktoré je dostupné na všetkých veľkých platformách. Ak sa chystáte prejsť z iPhonu alebo iného Android smartfónu na novinky, povedzme Galaxy S21, S21+ alebo S21 Ultra, bude to nielen rýchle, ale aj extrémne jednoduché.

Ak sa teda rozhodujete medzi iPhonom či iným Android smartfónom a novinkami z dielne Samsungu, pozrite si 10 dôvodov, prečo by mal byť Galaxy tým správnym krokom.

Android aplikácie

Android aplikácie svojim počtom prekonali konkurenčný Apple App Store ešte niekedy v roku 2013. Je jasné, že pri voľbe toho správneho ekosystému nehrá úlohu počet, ale kvalita. Pri vyše 2,5 milióna aplikácií a hier, ktoré nájdete v Google Play je štatisticky nemožné, aby medzi nimi boli len zlé a nekvalitné appky.

Práve naopak, Android doslova prekvitá kvalitnými riešeniami, ktoré sú často dostupné aj na iOS. Vývojári si totiž veľmi dobre uvedomujú, že Android predstavuje obrovský trh, ktorého by sa vzdať nechceli. Všetky dôležité a obľúbené aplikácie, až na tie, ktoré si programuje sám Apple, budú dostupné aj na Androide.

Rýchle nabíjanie a výdrž

Samsung od istého osudného momentu, o ktorom sa nahlas nehovorí, pracuje na tom, aby boli jeho batérie bezpečné a poskytovali dosť výdrže na minimálne jeden náročný deň. Spoločnosť však tieto ciele neustále posúva a pridáva k nim ďalšie.

Najnovšie smartfóny tak ponúkajú rýchle nabíjanie od 15 W do 45 W, bezdrôtové nabíjanie a dokonca aj reverzné nabíjanie, pri ktorom váš smartfón slúži ako bezdrôtová nabíjačka pre ďalšie zariadenia. Napríklad pre hodinky, bezdrôtové slúchadlá alebo kľudne pre iný smartfón.

Knox: Bezpečnosť ako nikde inde

O platforme Knox a novom Knox Vault sme hovorili v samostatnom článku, no hlavnú výhodu spomenieme aj tu. Samotný systém Knox je navrhnutý tak, aby tie najcitlivejšie údaje, ktoré môžete mať (biometria, platobné karty, heslá a podobne) chránil tak, ako to len ide.

Tento rok pribudol Knox Vault, ktorý na ochránenie dát používa samostatný čip a oddelenú časť pamäte. Knox Vault neustále kontroluje či sa niekto „nenabúral“ do tejto zabezpečenej pamäte. Ak by sa to niekomu náhodou podarilo, spraví jednoduchú vec – zničí sám seba aj dáta.

Zabezpečený priečinok

Vedeli ste, že Samsung Galaxy smartfóny vám vďaka platforme Knox umožňujú vytvoriť si zamknutý priečinok, ktorý úplne oddeľuje aplikácie od zvyšku? Môžete tak mať spustený jeden Facebook (verejný) a následne aj druhý Facebook (napríklad firemný) naraz? Facebook v zabezpečenom priečinku sa pritom bude dať spustiť len vtedy, keď priečinok odomknete či už vzorom, heslom, PIN kódom alebo biometriou (odtlačkom, atď.).

Vhodné je to ako ďalšia vrstva zabezpečenia. Citlivé fotky môžete fotiť aplikáciou fotoaparátu v zabezpečenom priečinku a následne priečinok zamknúť. Tieto fotky sa neobjavia v galérii, ktorá je súčasťou hlavného operačného systému.

Aktivujete ho v Nastaveniach – Biometrické údaje a zabezpečenie – Zabezpečený priečinok.

Po aktivovaní sa vám pridá medzi nainštalované aplikácie. Pridať doň môžete aplikácie, ale aj rôzne súbory ako fotky, videá či dokumenty, ktoré chcete mať chránené.

Biometria akú len chcete

Pri bezpečnosti ešte chvíľu ostaneme. Doba zadávania PIN kódu alebo vzoru pre odomknutie displeja dávno pominula. Najnovšie smartfóny používateľom umožňujú odomknutie pomocou rozpoznania tváre alebo odtlačku prsta. Málokto však vie, že aj v týchto riešeniach sa smartfóny medzi sebou mierne líšia.

Vlajkové lode Galaxy totiž ponúkajú Ultrazvukový snímač odtlačkov prstov, ktorý reálne zosníma odtlačok a vytvorí z neho 3D obrázok (ktorý mimochodom zabezpečí cez Knox). Pri odomykaní smartfónu potom musí nastať úplná zhoda. Mnohé konkurenčné riešenia sa spoliehajú na „fotení“ odtlačku, ktoré je menej bezpečné, hoc môže byť o stotinu sekundy rýchlejšie.

Ekosystém zariadení

Ako sme spomínali na začiatku, kúpou smartfónu jednej značky si odomykáte cestu k ekosystému, ktorý táto značka ponúka. Pri Galaxy smartfónoch sa napríklad môžete spoľahnúť na to, že Samsung neustále vyvíja nové zariadenia, ktoré sú navrhnuté špeciálne tak, aby si rozumeli hlavne s Galaxy smartfónmi.

Či už sú to hodinky Galaxy Watch3, ktoré nielen pripojíte ale aj môžete ovládať jednoducho alebo slúchadlá Galaxy Buds Live schopné meniť zdroj zvuku z telefónu na tablet alebo opačne, investovať do jednej značky sa oplatí.

Tým, že Samsung je obrovská spoločnosť s mnohými divíziami sa jej otvárajú dvere ponúknuť zákazníkom veľa produktov v rôznych kategóriách. Nechýbajú napríklad ani veľké spotrebiče ako práčky, sušičky alebo chladničky a samozrejme ani televízory, ktoré na Slovensku patria medzi najobľúbenejšie.

Viete, čo majú spoločné? Dajú sa pripojiť do jednej aplikácie – SmartThings – v ktorej ich viete z jedného miesta spravovať.

Líder vo fotoaparátoch

Jedným z hlavných dôvodov prečo vymeniť starý smartfón za nový sú jednoznačne fotoaparáty. Technológie, ktoré telefónom umožňujú fotiť lepšie zábery napredujú extrémne rýchlo. Telefón spred dvoch rokov sa vo väčšine prípadov nemôže porovnávať s tohtoročnými modelmi.

Pekným príkladom je séria Galaxy S21 a model S21 Ultra zvlášť. Ten v sebe nesie skutočne všetko, čo sa do neho fyzicky zmestilo. Kvalitný hlavný senzor, špičkový ultraširokouhlý senzor a neskutočný zoom fotoaparát, ktorý je schopný až 100x priblíženia. Koniec koncov, čoho sú fotoaparáty na Galaxy S21 Ultra schopné sme zhrnuli v recenzii.

5G a budúcnosť

Vzhľadom na to, že Samsung nevyrába len smartfóny ale aj rôzne technológie, na ktoré sa smartfóny spoliehajú je celkom zjavné, že mať Galaxy smartfón znamená mať to najnovšie, čo je k dispozícii. Keď Samsung vyrobí špičkový smartfón, vybaví ho špičkovou technológiou, ktorá na Slovensku ešte možno ani nie je.

Pekným príkladom je 5G. Všetky Galaxy S21 modely sú „5G ready,“ pričom 5G sa na Slovensku ešte len teraz začína rozširovať. Majitelia S21-tiek sa však už teraz môžu presvedčiť na vlastnej koži, čo všetko nová generácie sietí prinesie a v čom je lepšia.

Nemyslite si, že je to len o vlajkových lodiach. Samsung nové technológie postupne prepúšťa aj strednej triedy. Nové smartfóny ako Galaxy A42 5G alebo A52 5G už ponúkajú možnosť pripojiť sa na 5G siete. Mnoho výrobcov, ktorí zvolili takúto stratégiu nenájdete.

Výber zariadení

Povedzme, že ste si ako prvý smartfón vybrali celkom pochopiteľne lacnejší model. Napríklad nový Samsung Galaxy A52. Zoznámili ste sa s ovládaním, aplikáciami, ekosystémom ale chceli by ste vyšší výkon, výkonnejšie fotoaparáty alebo kľudne vyššiu odolnosť.

Na výber máte desiatky rôznych modelov, ktoré dokážu splniť každý jeden sen. Chcete najvyšší výkon s najlepšími fotoaparátmi? Galaxy S21 Ultra je to pravé. Chcete vyššiu odolnosť? Pozrite sa na sériu XCover. Chcete k telefónu aj tablet? Galaxy Tab A alebo Tab S budú pre vás ako stvorené.

Keď prejdete z jedného zariadenia na druhé, nielen že bude tento proces jednoduchý, bude príjemný aj kvôli tomu, že sa opäť stretnete s rovnakým používateľským rozhraním, s rovnakými funkciami a rovnakou funkčnosťou v rámci ekosystému. To je niekedy (dosť často) na nezaplatenie.

Samsung DeX

Žijeme v dobe, keď sa práca či štúdium z domu stalo úplne bežnou záležitosťou. Problém nastáva vtedy, keď doma máte len jeden počítač, ktorý by cez deň potrebovali použiť niekoľkí členovia domácnosti. Samozrejme naraz.

Samsung DeX je systém, ktorý premení váš Galaxy smartfón na pracovnú stanicu. Stačí len jeden kábel (pri nových S21 a podporovaných monitoroch a TV dokonca bezdrôtovo) a môžete začať pracovať.

DeX je už dlhšiu dobu, od čias Galaxy S8, dostupný na vlajkových modeloch. Špeciálny softvér vám umožní pracovať s aplikáciami v oknách podobne, ako napríklad na Windowse. Je to ideálna voľba pre ľudí, ktorí často cestujú, alebo naopak, pre ľudí, ktorí doma nemajú notebook alebo počítač nazvyš.