Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má šialený televízor: 110″ microLED je nádherný, stojí 130 tisíc eur

Samsung má šialený televízor: 110″ microLED je nádherný, stojí 130 tisíc eur

Tento model si bežný človek nekúpi.

0

Technológia microLED už nie je úplne novinkou. Komercializácia je však náročnejšia, než sa možno očakávalo. Samsung microLED panely ukázal ešte v roku 2018 a až teraz sa na trh dostávajú prvé zariadenia.

V domovskej Južnej Kórei firma predstavila šialený televízor s uhlopriečkou 110 palcov, ktorá nám hneď z niekoľkých dôvodov vyrazila dych. MicroLED panely, ktoré Samsung ukázal doteraz vyžadovali pracné poskladanie na mieste zručnými technikmi. Nový model už nevyžaduje takýto zásah, preto je vhodný aj pre „bežné“ domácnosti.

Keď hovorím „bežné“ nemyslím to úplne tak. Novinka totiž stojí takmer 130 tisíc eur. Za takúto čiastku dostanete televízor budúcnosti s pixelmi, ktoré sa nevypaľujú (až 100 000 hodín neustáleho používania), majú jas až 4 000 nitov, čo je približne 4x viac než OLED televízory a sú ešte tenšie než OLED panely.

To v praxi znamená, že microLED televízory budú mať rámčeky ešte užšie než ktorékoľvek iné modely predávajúce sa dnes. Pridajte k tomu energetickú úspornosť akej sa OLED ani QLED televízory nemôžu vyrovnať a Samsung má nabehnuté na skutočný úspech.

Už len vyrobiť modely, ktoré nebudú veľké ako bežná stena v obývačke a nebudú stáť ako byt, v ktorom sa daná obývačka nachádza.