Úvod Operátori V Liptovskom Mikuláši mala byť 5G sieť a preto ho bolí hlava...

V Liptovskom Mikuláši mala byť 5G sieť a preto ho bolí hlava a umiera hmyz. Žiadna 5G tam spustená nebola

Vynaliezavosť niektorých ľudí nemá konca kraja. 

32

To, že na Slovensku začínajú 5G sieť testovať prví operátori nie je žiadne tajomstvo. 5G sieť v testovacom režime už dávnejšie spustila 4ka, nedávno aj O2. Orange ju plánuje spustiť začiatkom budúceho roka a podobné plány má určite aj Telekom, hoci ich ešte nepotvrdil.

Niektorí ľudia však vidia, resp. cítia 5G sieť aj tam, kde nie je. Taký je aj prípad muža z Liptovského Mikuláša, ktorý na Facebook začal šíriť hoax o tom, že ľudí v jeho okolí bolí hlava kvôli tomu, že v meste tajne spustili 5G sieť, informoval Regulačný úrad na svojom Facebooku, kde rovno vyvrátil všetky tvrdenia.

30.10.2020 o 18:05 h sa na sociálnej sieti objavila správa od (- odstránené redakciou -) ktorý tvrdí, že v Liptovskom Mikuláši (LM) bola spustená potajomky #5G sieť. Regulačný úrad situáciu overil a zistil, že žiadna 5G sieť v Liptovskom Mikuláši spustená nebola, ani neprebehli jej testy,” píše Regulačný úrad.

Inkriminovaný vysielač má podľa šíriteľa konšpirácií spadať pod vojenské a štátne tajomstvo. Tvrdí tiež, že je možné intenzitu signálu merať už teraz patričnými „oscilačnými zariadeniami“. „Žiadne vysielače mobilných operátorov nepatria pod vojenské ani štátne tajomstvo a už vôbec nie je možné namerať signál neexistujúcich vysielačov. To je z fyzikálneho hľadiska nemožné,“ reaguje úrad.

Žiadne vtáctvo ani hmyz

Aby toho nebolo málo, autor príspevku ďalej tvrdí, že v okolí vysielača nenájdete žiadne vtáctvo, alebo sú vtáky rozoznateľne dezorientované, prípade je v okolí pozorovateľne viac mŕtveho hmyzu, hlavne včiel. Na tento bod sa Regulačný úrad rozhodol reagovať takto.

Áno, v okolí neexistujúceho vysielača skutočne nemôžete nájsť vtáctvo, keďže sa tam vysielač nenachádza. Autor sa zjavne snaží zakomponovať do správy niekoľkokrát vyvrátené hoaxy o vplyve 5G na vtáctvo a hmyz,“ píše.

Neexistujúci zákon

V závere poplašnej správy sa autor snaží svoje poznatky podložiť aj právne. Preto citoval pojem „telekomunikácie“ podľa zákona č. 110/1964 Zb. o telekomunikáciách. Bohužiaľ, tento zákon podľa regulačného úradu stratil platnosť v polovici roku 2000 a už niekoľkokrát bol nahradený inými zákonmi.

Regulačný úrad ďalej upozorňuje, že pojem telekomunikácie bol medzičasom nahradený širším pojmom elektronické komunikácie.