Úvod Operátori O2 O2 spúšťa prípravy na 5G: Vyberať bude zo všetkých relevantných hráčov na...

O2 spúšťa prípravy na 5G: Vyberať bude zo všetkých relevantných hráčov na trhu

1

Do modernizácie siete, ktorá bude schopná prevádzky podľa štandardov 5G, sa už púšťa aj operátor O2, ako informuje v tlačovej správe.

Podľa nej sa sa O2 už dlhodobo pripravuje na príchod sietí novej generácie, čoho dôkazom je aj komerčná prevádzka tzv. 4,5G technológie LTE TDD na frekvenciách 3,5 a 3,7 GHz. Vo februári spustil výberové konanie na dodávateľa 5G technológií, v ktorom počíta so všetkými relevantnými hráčmi, ktorí sú pripravení na dodávku takýchto technológií.

Výber dodávateľa potrvá niekoľko mesiacov. Až po ukončení výberového konania O2 oznámi, ktorý partner sa bude podieľať na výstavbe 5G siete operátora.

„Na prevádzku našich sietí 2G, 3G, 4G, či 4,5G používame viacero technológií, pričom všetky zodpovedajú najprísnejším bezpečnostným štandardom. Všetky technológie prechádzajú pred nasadením do reálnej prevádzky dlhodobým testovaním nielen z pohľadu funkčnosti a výkonnosti ale aj bezpečnosti.

Zároveň nie sme závislí na technológiách jedného výrobcu a spolupracujeme s viacerými dodávateľmi. Rovnakou optikou sa budeme pozerať aj na výber partnera pre vybudovanie našej 5G siete, ktorá v budúcnosti pokryje stúpajúce nároky na dátovú prevádzku,“ uviedla Tereza Molnár, hovorkyňa O2.

O modernizácii svojej siete začiatkom februára informoval aj Orange. Najväčší slovenský operátor využije technológie spoločnosti Nokia, ktorá je dlhodobým partnerom Orangeu v kontexte inovácií rádiových technológií.

Orange tak nevyužije žiadne sieťové technológie od Huawei, ktorý sa síce považuje za lídra v oblasti 5G inovácií, no americká vláda ho označuje za bezpečnostnú hrozbu. USA nalieha na európskych spojencov, aby 5G technológie od Huawei nepoužívali.

Telekom zatiaľ stratégiu ohľadom 5G inovácií nepriblížil. Je však jasné, že sa skôr či neskôr bude musieť s výberom dodávateľa 5G technológií vysporiadať aj on. Prvý krok ku 5G vykonal už začiatkom roka 2019, kedy otestoval otestoval technológiu Massive MIMO.