Úvod Samsung Samsung Galaxy S10 Galaxy S10 mieri do vesmírnu: Firma na ňom bude ukazovať vesmírne selfie

Galaxy S10 mieri do vesmírnu: Firma na ňom bude ukazovať vesmírne selfie

0

Misia SpaceSelfie. Tak sa nazýva najnovší počin juhokórejskej spoločnosti Samsung, ktorá sa rozhodla vyslať na samú hranicu vesmíru jednu zo svojich posledných vlajkových lodí, model Galaxy S10 5G.

Samsung sa preto spojil s odborníkmi zo spoločnosti Flightline Films, ktorá pôsobí v oblasti letectva a kozmonautiky. Samsung dá spotrebiteľom príležitosť dostať na obrazovku smartfónu Samsung svoje vlastné „vesmírne selfie“. 

Samsung Galaxy S10 5G má na hranici zemskej atmosféry stráviť celkovo 200 hodín. Výrobca chce takýmto spôsobom demonštrovať silu vlastných inovácií a úsilie spojené s vývojom produktov, ktoré umožňujú robiť to, čo bolo v minulosti nemožné.

Ako bude misa prebiehať?

Experti použijú pre výstup do vysokých výšok pretlakový balón s rozmermi 10,5 x 18 metra. Odštartuje zo stanoviska v Južnej Dakote (USA) a do výšky takmer 20 000 metrov vynesie na zákazku vyrobenú prepravnú debnu, v ktorej je uložené zariadenie Galaxy S10 5G. Náklad bude vážiť 56,7 kilogramu.

space selfie
Foto: Samsung

Systém bol navrhnutý tak, aby mohol smartfón vytvárať fotografie vysokej kvality aj s ohľadom na zakrivenie Zeme a odrazy svetla od Slnka. Vybavenie a smartfón samotný bude napájať slnečná energia.

Fotky zo stratosféry zhotovené smartfónom budú istotne zaujímavé. Ešte zaujímavejšie však je, že sa vo vesmíre môže objaviť aj vaša selfie. Autoportrét si vytvoríte svojim smartfónom a nahráte ho na internetové stránky riadiaceho strediska.

Samsung
Foto: Samsung

Pre misiu SpaceSelfie boli vyvinuté dve špeciálne aplikácie. Jedna z nich slúži pre pozemné riadenie – odosielanie a prijímanie selfie medzi riadiacim strediskom a smartfónom na obežnej dráhe. Druhá komunikuje s fotoaparátom upevneným na statíve a odosiela mu príkazy na vytvorenie selfie fotografie zobrazenej na telefóne.

vesmirne selfie
Foto: Samsung

Znesie Samsung Galaxy S10 5G nepriaznivé podmienky a tlak panujúci na samej hranici vesmíru? Výrobca totiž neplánuje použiť izoláciu ani špeciálny kryt. Zariadenie pred letom do stratosféry ale pochopiteľne otestuje.

Displej totižto musí odolať tlaku a neprasknúť. Tiež sa na ňom nesmie kondenzovať vlhkosť. Celé zariadenie musí nakoniec odolať teplotám od -65 – 40 °C. Ak chcete vidieť samých seba, resp. svoju selfie vo vesmíre, navštívte stránku samsung-spaceselfie.com/sk, kde môžete svoju fotografiu nahrať.