Úvod Novinky Google Google sa podriaďuje: Z Číny sťahuje výrobu, presúva sa do Vietnamu

Google sa podriaďuje: Z Číny sťahuje výrobu, presúva sa do Vietnamu

0

Google sa pripravuje na prípadné sankcie voči Číne. Spoločnosť výrobu svojich smartfónov presúva z Číny do Vietnamu, upozorňuje japonská publikácia Nikkei s odvolaním sa na anonymné zdroje.

Za rozhodnutím Google presunúť výrobu z Číny do Vietnamu má stáť eskalujúca obchodná vojna medzi USA a Čínou. Veľkou hrozbou je aj zvyšovanie cla na dodávky elektroniky, čo by sa mohlo prejaviť na nelichotivej cenovej prirážke samotných zariadení.

Google má do Vietnamu presťahovať fabriku, ktorá vyrába Pixel 3A. Doteraz ju využívala spoločnosť Nokia, preto si ju musí Google upraviť podľa svojich predstáv, pričom stihnúť by to mal ešte tento rok. Tam to však nekončí. Z Číny má stiahnuť aj výrobu inteligentných reproduktorov Google Home, ktoré začne vyrábať v Thajsku. Google však z Číny neodchádza nadobro. Necháva tam napríklad vývoj nových produktov.

Či sa k podobnému plánu odhodlajú ďalšie spoločnosti ostáva neisté. Azda najväčší problém môže mať Apple, ktorý v Číne vyrába drvivú väčšinu svojich zariadení. Aké riziká by predstavovalo jeho zotrvanie sme rozobrali v samostatnom článku.