Úvod Výrobcovia Samsung Exynos 9825 je tu: Procesor určený pre Note 10 a Note 10+...

Exynos 9825 je tu: Procesor určený pre Note 10 a Note 10+ prišiel na scénu

0

Samsung dnes predstaví avizovaný Galaxy Note 10, ktorý poženie nový čipset. Exynos 9825 sme však spoznali niekoľko hodín pred predstavením smartfónu. Novinka je vyrábaná prostredníctvom modernejšieho procesu a ponúkne výkonnejší grafický procesor ako predchodca.

Výrobný proces tentokrát nesie označenie LPP EUV, nie len LPP, a dosahuje iba 7 nanometrov, čo pre používateľov znamená lepšiu energetickú efektivitu, než v prípade 8-nanometrového modelu Exynos 9820 z minuloročného Galaxy Note 9. Na konkrétne čísla si ale budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať. Gigant zatiaľ neprezradil žiadne bližšie informácie.

Technická špecifikácia:

  • 2 jadrá M4 (2.73 GHz)
  • 2 jadrá Cortex-A75 (2.31 GHz)
  • 4 jadrá Cortex-A55 (1.95 GHz)
  • pamäť – LPDDR4X @ 2093MHz
  • video výstup – 8K @ 30 fps / 4K @ 150 fps
  • konektivita – Shannon 5000 Cat.20 DL, Cat.13 UL
  • výrobný proces – 7 nm LPP EUV

Čo sa týka výkonu, najväčšie medzigeneračné zlepšenie pocítime predovšetkým pri hraní. Grafický procesor Mali-G76 MP12 tiká na vyššej frekvencii, čo v konečnom dôsledku zabezpečí viac snímkov za sekundu. Mobilné hry by teda mali po novom bežať opäť o niečo plynulejšie.

Exynos 9825 ponúkne lepší grafický procesor
Exynos 9825 ponúkne lepší grafický procesor

Počet jadier hlavného procesora zostal bez zmeny, a to isté platí o pamäti, konektivite alebo video výstupe. Frekvenciu síce nepoznáme, no GSMArena píše, že aj tá by mala zostať rovnaká. Čísla sú teda v tomto prípade identické s tými, aké mal čipset Exynos 9820.

Krajšie fotky a lepšia AI

Tohtoročná generácia dokáže ale i napriek takmer nezmenenej technickej špecifikácii zdvihnúť kvalitu záberov alebo zlepšiť súčasné kapacity umelej inteligencie. O ako veľké zlepšenie ale ide, zistíme až v priebehu nadchádzajúcich týždňov, kedy začnú prichádzať prvé testy vrátane kľúčového hodnotenia od odborníkov z DxOMark.

Pokročilé spracovanie obrázkov a AI spájajú v Exynos 9825 sily, aby dokázali poskytnúť jedinečné kapacity spracovania obrázkov pre mobilné zariadenia,“ uvádza Samsung na svojom webe.

Galaxy Note 10 a jeho lepšie súrodenca Galaxy Note 10+ spoznáme už dnes večer. Ak vás teda novinky zaujímajú, nezabudnite sledovať TECHBYTE.sk, kde nájdete všetky dôležité a aktuálne informácie.